EKSKLUZIVNO Sporazum DSK i Samoopredeljenja: Dijalog bez razmene teritorija

Bujanovac, Priština, 3. februar 2020. (Priština Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ) – U načelnom programu nove kosovske vlade, po koalicionom sporazumu koji su Samoopredeljenje i DSK definisali prethodnih meseci tokom pregovora, u vezi s dijalogom sa Srbijom navodi se da ga neće više voditi predsednik Hašim Tači, već premijer, ističe se da nema promena granica i razmene teritorija, takse se vezuju za reciprocitet sa Srbijom, a podvlači i da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja, kao i da će biti sprovedena revizija svih do sada postignutih sporazuma, prenosi Kosovo online

„Dijalog se održava radi priznanja od strane Srbije. Skupština Kosova trebalo bi da usvoji platformu za dijalog, sa ciljem da dobije 2/3 glasova, koja će uključivati i principe na osnovu kojih bi se dijalog trebalo odvijati. Tema dijaloga ne može biti ponovno crtanje granica sa Srbijom, razmena teritorija ili stvaranje treće vlasti za opštine koja naseljavaju Srbi. Premijer redovno izveštava Skupštinu o procesu dijaloga. Biće preduzeta potpuna revizija do sada postignutih sporazuma da bi se video nivo njihove primene u Srbiji i ta pitanja biće postavljena za pregovaračkim stolom u saradnji sa EU”, kaže se u sporazumu.

Što se tiče taksa na uvoz robe iz Srbije, one će ostati do nivoa punog reciprociteta sa Srbijom.

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, slažu se i da će vladati zajedno u četvorogodišnjem mandatu, na osnovu rezultata proizašlih iz vanrednih izbora 6. oktobra 2019.

Koalicioni partneri su saglasni da zajedno vladaju u dobroj nameri, na osnovu kosovskog ustava i važećih zakona, a dodaje se i da će sva pitanja koja nisu navedena u sporazumu, a nastanu tokom upravljanja, biti rešena zajednički u dobroj nameri između koalicionih partnera, u skladu sa Ustavom i važećim zakonima.

“Koalicioni partneri će upravljati prema principima vladavine zakona, razvoja i socijalne politike. Nova vlada će se voditi uz posvećenost zaštiti nacionalnog, državnog i društvenog interesa, u odbrani suvereniteta i integriteta Republike Kosovo”, navodi se u sporazumu.

Ukazuje se da će prvi koraci biti smanjenje potrošnje i ministarskih pozicija, a jačanje politike koja se tiče zapošljavanja, podrške mladima i ženama, preduzetništva i građana u dijaspori.

Nova vlada prioritet vidi u razvoju dobrosusedstva i kvalitativnog napredovanja saradnje sa Albanijom i posvećena je unapređenju procesa evroatlantskih integracija.

Državni budžet će se u potpunosti preorijentisati iz neopravdanog trošenja prema projektima koji direktno smanjuju nezaposlenost, sa fokusom na rešavanje nezaposlenosti mladih i žena, unapređenje obrazovanja, zdravstva i vojske, povećanje zaposlenosti i smanjenje siromaštva, na podržavanje inovacija.

U delu koji govori o ratnim zločinima navodi se da se usvaja “zakon o ratnim zločinima, genocidu i zločinima protiv čovečnosti i agresije” te da će se osnovati „Institut za ratne zločine“ koji će podržati tužilaštvo u dokumentovanju ratnih zločina.

Nadležne institucije, dodaje se, na osnovu domaćeg i međunarodnog prava, pripremiće optužnicu na Međunarodnom sudu pravde za ratne zločine.

Kada je reč o energetici, kaže se da se potrebno stvaranje zajedničke energetske zone Kosovo-Albanija kako bi se postigla komplementarnost u proizvodnji energije.

Što se preduzetništva i poljoprivrede tiče, koalicioni partneri su se dogovorili da se stvore uslovi za istinsku konkurenciju, a razmotriće se mogućnost realizacije javnih projekata putem javno-privatnog partnerstva.

“Davaćemo više pojedincima i porodicama sa potrebama, starijim ljudima, ženama, mladima i marginalizovanim grupama. Bez odlaganja, započećemo socijalni dijalog kao nova vlada sa svim nevećinskim zajednicama, radi pune integracije u društvo”, jedna je od tačaka sporazuma.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *