Adem Salihi iz familije Fitovci na čelu nove romske partije

Piše: N. Stevanović

Nezadovoljni svojim predstavnicima u vlasti: osnivačka skupština

Bujanovac, 19. februar 2020. -Nezadovoljni onim što su za četiri godine učešća u opštinskoj vlasti za Rome uradili Kenan Rašitović i Amet Arifi ispred Ujedinjene partije Roma (UPR), sada već bivši članovi ove stranke formirali su prošle nedelje Opštinski odbor Romske stranke Jedinstvo.

Za predsednika nove romske političke opcije u Bujanovcu izabran je Adem Salihi, jedan od naslednika porodične trgovačke firme i familije Fitovci, koji za Bujanovačke kaže da je razlog za novu stranku “neslaganje sa politikom UPR-a, odnosno neispunjena obećanja odbornika Rašitovića i opštinskog većnika Ametija”.

Gotovo ništa nije urađeno za bolji položaj Roma, a za to su odgovorni pre svega Rašitović i Arifi, kao naši predstavnici u lokalnoj vlasti od 2016. godine, ali i ostali činioci vladajuće većine, kako srpski tako i albanski. Niti su Romi dobili priliku da se zapošljavaju, niti je bilo infrastrukturnih projekata u naseljima u kojima živimo. Otuda nezadovoljstvo i nova stranka– rekao je Salihi Bujanovačkim.

Po njegovim rečima, cilj ovakvog poteza otprilike dva meseca pre izbora nije razdor među Romima, već pokušaj da se greške isprave, jer će, kako kaže, rukovodstvo nove stranke prvo razgovarati sa UPR-om oko zajedničke liste.

-Apsolutno smo spremni da sarađujemo za dobrobit naše zajednice, ako se slože sa našim prioritetima.  To je na prvom mestu zapošljavanje, jer je sve više obrazovanih Roma, sa diplomama srednje škole, pa čak i fakulteta, koji ne mogu ni da zamisle da se zaposle u nekom od lokalnih preduzeća ili ustanova, a to se mora promeniti. Tražimo i ulaganja u infrastrukturu, sport i romsku islamsku versku zajednicu – nabraja Salihi.

UPR je na prošlim izborima, sa Kenanom Rašitovićem kao nosiocem izborne liste, osvojio  670 glasova (3,24%), a Salihi smatra da ta stranka sada ne može da računa ni na približan broj glasova, jer je mnogo „nezadovoljnih i izneverenih Roma“.

-Mi imamo mnogo veću podršku, to znam iz svakodnevnog kontakta sa ljudima, a u prilog tome govori i posećenost osnivačke skupštine naše stranke, na koju je došlo oko 300 ljudi. Računamo da možemo da dupliramo broj glasova u odnosu na izbore 2016. – kaže on.

Romska partija Jedinstvo, naglasio je, spremna je za saradnju sa svim srpskim i albanskim partijama, jer, kako kaže, „u multietničkoj sredini kakva je Bujanovac, saradnja i razumevanje su neophodni za napredak svih zajednica i same opštine“.
5 thoughts on “Adem Salihi iz familije Fitovci na čelu nove romske partije

  1. Anonimni

    Jedan od najpametnijih, kulturan i pre svega lepoo vaspitan mladic.Koji ima savrsenu porodicu i dobru familiju iza sebe.On bi uz podrsku svih nas mogao puno toga da uradi za omladinu a i starije ljude u Bujanovcu . Samo napred

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *