Vučiću i Tačiju u SAD predstavljen nacrt konačnog sporazuma, princip “uzmi ili ostavi”

Bujanovac, Priština, 5. mart 2020. (foto Kosovo online printskrin) – Predsednicima Kosova i Srbije, Hašimu Tačiju i Aleksandru Vučiću, predstavljen je u Beloj kući nacrt konačnog sporazuma koji ima dve opcije, korekciju granice ili Zajednicu plus, uz posebne zahteve Srbije – opcija koja je, prema izvorima medija, omiljena američkim posrednicima, piše prištinski Bota Sot.

Taj medij navodi da se po drugim detaljima sa sastanka u Vašingtonu kaže se da će ova pregovaračka faza biti dinamična, slično kao u Rambujeu, gde će stranama biti ponuđene samo dve opcije, uz „uzmi ili ostavi“, što je suprotno bečkim pregovorima koji su trajali oko dve godine.

Bota Sot piše da su korekcija granice ili Zajednica plus dve mogućnosti koje su ponuđene na prvom sastanku održanom pre dva dana u Vašingtonu, na kome su bili kosovski predsednik Hašim Taći i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Prema njihovim navodima od Srbije se ne traži da zaustavi kampanju povlačenje priznanja do juna ove godine. Takođe, jun ove godine je rok za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije.

Format razgovora o konačnom sporazumu biće na nivou predsednika sa timovima koje će oni sami birati. Stranama je takođe ponuđena prilika da se sastanu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali to je odloženo do trenutka kada strane budu blizu sporazuma, piše Bota Sot.

Taj medij piše da je na sastanku Tačiju i Vučiću rečeno da će „strane koje ne žele da potpišu sporazum imati višestruke sankcije od Sjedinjenih Američkih Država“.

Bozta Sot navodi da je kosovski predsednik Hašim Tači na konferenciji za štampu u sredu, na kojoj je govorio o susretu u Vašingtonu, rekao da je „sastanak u Beloj kući dramatičan zaokret“.

Rekao je da je „Amerika konačno preuzela dijalog između Kosova i Srbije“ i da „to želi da završi u kratkom roku“, podseća Bota Sot.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da nema ništa od toga da Srbija prizna Kosovo, a da ne dobije ništa, i potvrdio da je Vašington ozbiljan u nameri da prištinske takse na srpsku robu budu ukinute.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara u Novom Sadu kako će Srbija odgovoriti na ultimatum Prištine, upitao:

„Kakav ultimatum? Da mi moramo da priznamo njih, a ne dobijemo ništa? Nema ništa od toga“, rekao je Vučić.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *