fbpx

Srbija donirala Kosovu 1.000 testova za koronu

Bujanovac, Beograd, Priština, 18. april 2020. (Foto Gazeta expres) – Srbija je u petak donirala Kosovu 1.000 testova na koronavirus, kao pomoć za Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini, piše prištinska Gazeta Ekspres.

Generalni sekretar Ministarstva zdravlja Naim Bardiki je, kako prenosi ovaj medij, mejlom poslao poruku vršiocu dužnosti ministra zdravlja Arbenu Vitiji i direktoru Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naseru Ramadaniju od kojih je zatražio da se uvoz ovih testova olakša na prelazu Jarinje.

„Donaciju iz Srbije isporučiće oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević“, navodi se u tom dopisu.

Ova donacija iz Srbije stiže nakon video konferencije pre dva dana na kojoj su, između ostalih, učestovali ministar zdravlja Srbije Zatibor Lončar i ministra zdravlja Kosova Arben Vitija.

Kako je za Kosovo Onlajn potvrdio izvor iz Vlade Srbije, Vitija je tokom konferencije izvestio da Kosovu nedostaju testovi, te je odmah nakon sastanka odlučeno da Srbija donira 1.000 testova i pomogne Kosovu u teškoj situaciji.

„Nakon video konferencije ministara zdravlja sa predstavnicima Kfora, uz posredovanje italijanskog Ministarstva spoljnih poslova, ustanovljeno je da Priština ima problem sa testovima, da nemaju gde da se nabave, pa je predsednik Vučić bez reči rešio da se Prištini pokloni 1.000 testova, kao pomoć Srbije u ovoj teškoj situaciji“, rekao je izvor portala Kosovo-online iz Vlade Srbije koji je insistirao da ostane anoniman.

Dodaje da Beograd ne želi da se ova priča politizuje, niti traži išta zauzvrat, i da je Srbija ponudila da pošalje Prištini svu opremu koja je potrebna u ovoj zajedničkoj borbi protiv koronavirusa. Naš izvor je podsetio i da zvaničnici Beograda javno pozivaju Srbe na Kosovu da poštuju i preventivne mere koje propisuje Priština.

U četvrtak je u prištinskim medijima objavljeno da Kosovo ima samo 600 testova, što je dovoljno za samo 3 do 4 dana u zavisnosti od broja obavljenih testiranja, i da se u međuvremenu očekuje dolazak još 2.000 testova, ali se ne zna tačno kada će se to dogoditi.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.