Albanska dijaspora može da glasa u ambasadama i konzulatima

U lokalnoj samoupravi procenjuju da u inostranstvu živi dvadesetak hiljada Bujanovčana (Foto arhiva: Dani dijaspore)

Bujanovac, 28. maj 2020. (Foto arhiva: Dani dijaspore)- Ukoliko do izbora 21. juna ne mogu da dođu u Srbiju, pripadnici dijaspore sa državljanstvom Srbije, koji žele da biračko pravo iskoriste u inostranstvu, mogu da se prijave nadležnim diplomatsko-konzularnom predstavništvima u zemljama u kojima žive do ponoći 30. maja.

Iako o tome ne postoji precizna evidencija, u lokalnoj samoupravi procenjuju da u inostranstvu živi dvadesetak hiljada Bujanovčana, mahom Albanaca, u čiju čast, ali i da bi ih animirala da ulažu u Bujanovac, lokalna samouprava od 2016. organizuje Dane dijaspore.

Kako prenosi RTS, podatke o tome da će birač glasati u inostranstvu diplomatsko-konzularna predstavništva dostavljaju opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište u Srbiji, gde se onda briše sa biračkog spiska.

Mora biti 100 birača najmanje upisano, najviše 2.500 i u onim diplomatskim predstavništvima gde se prijavi dovoljan broj onih koji su izrazili želju da glasaju, tu ćemo otvoriti biračka mesta“, rekao je za RTS Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Mnogima je najbliža ambasada daleko stotinama pa i hiljadama kilometara, a pandemija je dodatno otežala putovanja. Za sada naš zakon ne omogućava elektronsko glasanje.

„To je tehnički moguće, to je ostvarivo, to je budućnost. Niz zemalja poznaje modalitete tog glasanja, neke skandinavske zemlje, neke baltičke zemlje, u SAD imate glasanje putem pošte“, kaže Miljkan Karličić, član Republičke izborne komisije.

Dijaspora pravo da učestvuje na izborima u Srbiji ima od 2004. godine. Na poslednjim parlamentarnim izborima 2016. godine na 38 biračkih mesta u inostranstvu, pravo glasa iskoristilo je svega njih 6.000.

Procenjuje se da u dijaspori živi preko milion državljana Srbije sa pravom glasa.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *