fbpx

Arifi albanskim strankama dao rok do petka da se izjasne o podeli vlasti

Piše: N. Stevanović

Upućeni u situaciju u albanskom političkom bloku procenjuju da je dogovor još uvek daleko

Bujanovac, 2. jul 2020.- Nagip Arifi, lider Demokratske partije (DP) koja je  pobedila na lokalnim izborima u Bujanovcu, dao je rok do petka u 13 sati ostalim albanskim strankama da se izjasne kako vide sebe u eventualnoj „svealbanskoj“ vladajućoj većini.

U nastojanjima da formiraju opštinsku vlast, koju bi činilo svih pet grupacija koje su ušle u parlament, u četvrtak su se predstavnici svih lokalnih albanskih stranaka sastali na Arifijevu inicijativu i treći put.

Jedino poznato sa sastanka je da se za Demokratsku partiju podrazumeva da mesto predsednika opštine pripadne njihovom kandidatu, šefu stranke Nagipu Arifiju, i da je ostalima ostavljen rok da iznesu svoje predloge za podelu vlasti.

Upućeni u situaciju u albanskom političkom bloku procenjuju da je dogovor još uvek daleko i pored tri sastanka i u javnosti proklamovane spremnosti da se albanske stranke ujedine.

Pored pregovora sa albanskom stranom, Arifi se pre nekoliko dana sastao i sa predstavnicima srpske koalicije oko SNS-a, potvrdio je za Bujanovačke šef naprednjaka Nenad Mitrović, rekavši da očekuje i nastavak razgovora.

Arifi već viđen na mestu predsednika

Pored pregovora sa albanskom stranom, Arifi se pre nekoliko dana sastao i sa predstavnicima srpske koalicije oko SNS-a

Po njegovoj proceni, „svealbanska“ vlast je teško ostvariva, a i međunarodni faktor će, kako je rekao, sigurno „imati primedbe na takvu ideju“.

Albanski blok – Demokratska partija sa 10 odbornika, uz 8 odbornika Partije za demokratsko delovanje, 4 Pokreta za demokratski progres, 3 Alternative  i jednim iz Demokratske unije Albanaca, imao bi komotnu većinu od 26 glasova u lokalnom parlamentu.

Ukoliko se Arifi odluči za saradnju sa SNS-om trebaće im podrška bar još jednog odbornika, jer su dve najjače stranke osvojile 20 mandata.

 

 

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *