Optužnica protiv Tačija ne zaustavlja dijalog

Bujanovac, Priština, 2. juli 2020. (Foto Kosovoonline)- Proces dijaloga između Kosova i Srbije neće se zaustaviti uprkos okolnostima stvorenim nakon objavljivanja optužnice za ratne zločine protiv predsednika Kosova Hašima Tačija, piše Koha.

Iako su zvaničnici Evropske unije istakli da planiraju da pozovu delegacije Kosova i Srbije na sastanak u julu, Sjedinjene Američke Države nisu odredile datum, mada to, kako se navodi, neće zaustaviti napore, prenosi Kosovoonline.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da očekuju da se dijalog obnovi ovog meseca, dok će tačan datum biti saopšten u dogledno vreme.

Stano je, što se tiče zastupljenosti u dijalogu, dodao da kosovske vlasti treba da odluče kako će se njihovi interesi najbolje predstaviti.

Napori da se postigne sporazum čak i bez Tačija, koji je preuzeo vodeću ulogu u ovom procesu, neće zaustaviti administracija Sjedinjenih Amerčkih Država.

Koha navodi, pozivajući se na neimenovanog izvora, da će specijalmi izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel, uskoro odrediti datum sastanka u Beloj kući, nakon njegovog neuspeha, 27. juna.

Promena pregovarača i odsustvo Tačija, kako se navodi, nisu problem za Sjedinjene Američke Države.

„Na narodu Kosova je da odredi lidere koji bi trebalo da učestvuju u dijalogu. Grenel će pokušati da dovede strane do sporazuma“, rekao je neimenovani izvor za Kohu.

Međutim, iz Kancelarije Grenela su poručili da trenutno nemaju datum novog sastanka imeđu delegacija Kosova i Srbije u Vašingtonu.

Premijer Kosova Avdulah Hoti naglasio je na današnjem sastanku Vlade Kosova da dijalog nema alternativu i da će se uskoro nastaviti. Prema njegovim rečima, dijalog će u ime kosvoske strane predvoditi on.

Vlada Kosova je u međuvremenu odlučila da osnuje stručni savet za dijalog sa Srbijom, koji će delovati u okviru Kancelarije premijera.

Najveća opoziciona stranka na Kosovu, Pokret Samoopredeljenje, saopštio je da neće biti deo dijaloga koji će voditi premijer Avdulah Hoti.

Portparol Samoopredeljenja Perparim Krieziu istakao je da vlada na čelu sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem nema legitimitet da vodi proces, posebno nakon što novih okolnosti.

Demokratska partija Kosova, međutim, nije objavila da li će postati deo dijaloga i verovatno vlade koju predvodi Hoti.

Jeta Krasnići iz Demokratskog instituta Kosova istakla je da bi dijalog trebalo da se nastavi uprkos nesigurnostima koje su postojale i pre najnovijih dešavanja sa podizanjem optužnice protiv Tačija od strane Specijalnog suda.

Dok Evrospka unija želi da vodi stranke na sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum, Sjedinjene Američke Države su istakle da je njihov glavni fokus na stvaranju zajedničke ekonomske zone između Kosova i Srbije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *