Banja od danas kovid bolnica, direktor kaže da nedostaje oprema

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 20. jul 2020. (Foto prtsc: Goran Nedeljković) – Bolnica za rehabilitaciju u Bujanovačkoj banji od ponedeljka je u kovid sistemu, ali od opreme nam treba sve, potvrdio je Bujanovačkim direktor Goran Nedeljković.

Prema njegovim rečima, Banja je predviđena za hospitalizaciju obolelih od korone iz Bujanovca i Preševa sa lakšom kliničkom slikom

Nedeljković ističe da se u iščekivanju prvih pacijenata u Banji još uvek vrše pripreme za funkcionisanje po kovid pravilima, a posebno na nabavku opreme koje nema dovoljno.

Od opreme nam treba sve, tražimo od države, ali i od donatora. Imamo mobilni respirator na kojem je potrebna manja intervencija da bi bio funkcionalan. Potrebne  su nam boce sa kiseonikom koje hitno moramo da nabavimo – kaže Nedeljković.

U najgorem mogućem scenariju Bujanovačka banja bi mogla da primi do 150 pacijenata

Za sada nije u planu angažovanje medicinskog osoblja iz drugih zdravstvenih ustanova, jer se procenjuje da su tri lekara zaposlena u Banji dovoljna za početak, s tim što će banjsko osoblje imati pomoć kolega iz hitnih službi domova zdravlja Bujanovac i Preševo, koji će se smenjivati za noćna dežurtsva.

Inače, „van stroja“ je od prošle nedelje dvoje medicinskih tehničara, kod kojih je potvrđena infekcija koronom, a direktor dodaje da je najverovatnije obolelo još dvoje fiziterapeuta, koji su sada u kućnoj izolaciji.

Počećemo tako sa tri lekara  tokom dana, nadam se da će biti dovoljno i da neće  biti potrebe za pojačanjem. Sve ovo je za nas velika nepoznanica, naše osoblje nema iskustva sa ovom bolešću, mada je pitanje koliko ga imaju i kliničari, jer smo svedoci da se radi o izuzetno nepredvidivom virusu. I kada se kaže da će kod nas biti hospitalizovani lakši pacijenti i to je relativno, jer vidimo da u roku od nekoliko sati može doći do ozbiljnog pogoršanja stanja. Mi ćemo svakako dati sve od sebe – podvlači Nedeljković.

U najgorem mogućem scenariju Bujanovačka banja bi mogla da primi do 150 pacijenata.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *