Behluli: Korona je opasna, ali od nečega mora da se živi

Privrednik i medijski radnik Nedžat Behluli u autorskom tekstu za Bujanovačke analizira odnos korona virusa i lokalne privrede. “Oštrije mere, kao što je policijski čas ili zatvaranje kafića i pijaca, s jedne strane pomažu, ali s druge strane uništavaju privredu. Meni to liči na lečenje dijabetesa lekom koji smanjuje šećer, ali uništava bubrege”

Bujanovac, 9. avgust 2020.- Od marta, kada smo se upoznali sa koronom, pa do sada, imali smo dovoljno prilike da shvatimo da je ovaj virus, nažalost mnogih porodica, smrtonosan. A uveravamo se svakog dana i da neće brzo proći.

Zato se postavlja pitanje kako da živimo sa koronom.

Jedni tvrde da virus i ne postoji, da je sve ovo neko izmislio da plaši i kontroliše narod, i zato kažu da treba živeti kao da ničega nema. Pa ako je čoveku suđeno da umre, on će da umre…

Drugi su uplašeni do kraja – kad ne bi morali ne bi izlazili iz kuća dok sve ne prođe.

A istina je, ja mislim, na sredini.

Korona virus je tu, među nama, ne samo u Bujanovcu i Preševo, i ne samo na Kosovu, u Albaniji, ili Srbiji, nego u celom svetu. I ceo svet se bori da nađe vakcinu koja će da zaustavi pandemiju.

Stručnjaci iz celog sveta isto nam poručuju – dok se ne pronađe vakcina, svi treba da radimo ono što možemo, da poštujemo mere kao što su nošenje maski, držanje rastojanja, higijena i da izbegavamo masovne skupove.

Ni više ni manje od toga ne možemo da uradimo.

Oštrije mere, kao što je policijski čas ili zatvaranje kafića i pijaca, s jedne strane pomaže, ali s druge strane uništava privredu. Meni to liči na lečenje dijabetesa lekom koji smanjuje šećer, ali uništava bubrege…

U Bujanovcu zbog zatvorenih pijaca poljoprivrednici trpe veliku štetu, i jesen i zimu dočekaće gladni. Zbog zatvaranja kafića trpe njihovi vlasnici, ali i sirotinja koja u njima radi kao osoblje – konobari, šankeri, čistačice…

U sličnoj situaciji su i svi ostali koji zbog mera protiv korone ne mogu da rade. Oni nemaju ni ušteđevinu ni rezervni posao, i ako pod hitno ne počnu opet da rade – zima koja dolazi i za njih i za njihovu decu biće mnogo loša.

Zato se mora naći sredina u odnosu prema koroni. A to je: ponovno otvaranje pijaca, kafića i pokretanje proizvodnje svuda gde je zaustavljena, ali uz pojačano poštovanje svih zaštitnih mera.

Dakle, vlast da pokaže razumevanje za potrebe građana, a građani da pokažu razumevanje da se od korone treba štiti.

Inače, na kraju ćemo biti bolesni i od šećera i od bubrega, plus gladni !




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *