Mustafa: Srbija da se ugleda na Crnu Goru po pitanju nacionalnih simbola Albanaca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 29. septembar 2020. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa pozvao je Vladu Srbije da, kako kaže, sledi primer Crne Gore i dozvoli Albancima slobodno korišćenje njihovih nacionalnih simbola.

-Nije na državi  da bira identitetske karakteristike različitih etničkih (nacionalnih) zajednica. Zabrana govori o demokratskom karakteru same države, države u kojoj ne postoje jednaka prava za sve građane, već se krše konvencije o ljudskim i manjinskim pravima, na koje se država  obavezala i potpisala – kaže Mustafa.

On tvrdi da za razliku od drugih zemalja u regionu, “država Srbija ostaje ograničena  nacionalističkim i fašističkim  mentalitetom”.

-Nije mali broj Albanaca iz Doline koji ne mogu da žive u svom rodnom mestu zbog isticanja nacionalne zastave Albanije, a mnogi se suočavaju sa sudskim postupkom, što se desilo i meni kao predsedniku NSA – ističe on.

Politika u ime vladavine zakona, kaže Mustafa, u stvari je politika progona i nepriznavanja prava  drugima.

-Srbija da promeni zakon, da ne bi ostala jedina država koja ne poštuje pravo i slobodu upotrebe nacionalnih simbola – rekao je predsednik NSA.

On je čestitao predsedniku Nacionalnog saveta Albanaca u Crnoj Gori Faiku Niki na zaključenju pravnog postupka kojim je Albancima u ovoj zemlji, kako je rekao, omogućeno da slobodno koriste albansku nacionalnu zastavu kao svoj simbol.




2 thoughts on “Mustafa: Srbija da se ugleda na Crnu Goru po pitanju nacionalnih simbola Albanaca

  1. Komita

    DA BI NEKO IMAO OBRAZA DA TRAZI SVOJA PRAVA MORA PRVO DA POSTUJE I ISPUNI PRVO OBAVEZE DA BI OSTVARIO I PRAVA… VI ALBANCI TO NITI STE IKADA HTELI NITI UMELI… U VASOJ PRIRODI JE DA IZBEGAVATE OBAVEZE PREMA DRZAVI AKI DA TRAZITE I UPAKUJETE TO U FOLIJU UNOBLANDE TO UMETE… JEDINO IZGLE DA NISTE POSTALI JOS SVESNI DA JE U DRZAVI SRBIJI TO PROSLOST I DA CETE MORATI NA TO DA SE NAVIKNETE… O DOLINI I SLICNIM IZMISLJENIM TERMINIMA STO PRE PRESTANETE DA RAZMISLJATE BICE BOLJE ZA SVE VAS

    Reply
  2. SSSS

    A ti da postujes Zakone Republike Srbije. Ako ti se ne svidja idi si kod Cakaja. Dal smete da se ponasate tako u Nemackoj, Belgiji, Francuskoj, Austriji, Svajcarskoj. Kakva tamo prava imate, nego da ne razglabamo mnogo. Ima da se postuju Zakoni REPUBLIKE SRBIJE.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *