fbpx

Posle fonda, i Konzulat Albanije u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 6. oktobar 2020. Ministar spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj kaže da će uskoro biti određeno kolikim iznosom će raspolagati albansko-kosovski fond za Albance na jugu Srbije, kao i da se očekuje otvaranje konzulata Albanije u Bujanovcu.

Prema Cakaju, “intervencija Albanije i Kosova da finansijski podrže Preševsku dolinu nije samo nacionalni zadatak, već i neophodna politička akcija”

-Biće formirana tehnička grupa koja će imati dva zadatka. Da izvrši opštu procenu, kojim iznosom će raspolagati fond, kao i postupak i način dodele sredstava – kaže Cakaj, prenosi Nacionali.info.

Po njegovim rečima,  najnerazvijeniji region u Srbiji je jug naseljen albanskom većinom.

Cakaj je naglasio da se očekuje da će se generalni konzulat Albanije po prvi put otvoriti u gradu Bujanovcu.

-Čekamo pozitivan odgovor da bismo prvi put otvorili generalni konzulat Albanije u gradu Bujanovcu – kaže ministar.

Na pitanje koje  su glavne potrebe Albanaca na jugu Srbije, šef albanske diplomatije je podvukao da potrebe neće utvrđivati Albanija i Kosovo, već će se to određivati u procesu konsultacija sa lokalnim vlastima Preševa, Bujanovca i albanskim predstavnicima u Medveđi.

On je rekao da će zajednički fond biti trajan i menjaće se po potrebi.

-Takođe ćemo se fokusirati na projekte koji se odnose na obrazovanje i jačanje nacionalnog identiteta. Moramo pretvoriti svoju volju da podržimo Dolinu u strukturirani makro-plan, koji uključuje sva pitanja, od obrazovanja do zdravstva i druga pitanja. To će biti učinjeno putem međudržavnog fonda Republike Albanije i Kosova – kaže on.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.