Protesna nota ambasadoru Albanije zbog sastanka u Tirani

Bujanovac, Beograd, 8. oktobar 2020.- Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvalo je u sredu ambasadora Albanije u Beogradu Ilira Bočku, radi uručivanja note u kojoj je izražen najoštriji protest povodom izjava datih tokom zajedničke sednice vlada Albanije i Kosova 2. oktobra u Tirani, a pre svega one koja se tiče ukidanja granice između Albanije i Kosova, prenosi agencija Beta.

Takve izjave koje impliciraju ujedinjenje Albanije i srpske pokrajine Kosova i Metohije i stvaranje Velike Albanije predstavljaju opravdan razlog za zabinutost, kako Srbije, tako i ostalih država regiona opredeljenih za očuvanje stabilnosti i intenziviranje saradnje u regionu“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

U noti je, dodaje se, ukazano i na svakodnevne napore koje najviši zvaničnici Srbije ulažu u cilju razvijanja bilateralnih političkih i svih drugih odnosa sa susednim zemljama i približavanju stavova o kojima ne postoji saglasnost i, u tom smislu, izraženo očekivanje da će se i najviši zvaničnici Albanije, ubuduće uzdržavati od davanja izjava koje narušavaju odnose Srbije i Albanije i mogu destabilizovati region.

U saopštenju se takođe navodi da je privremeni otpravnik poslova Ambasade Srbije u Tirani pozvan u albansko Ministarstvo spoljnih poslova 6. oktobra radi uručivanja protestne note, ali je on odbio da je primi „zbog neprihvatljivih stavova koji su u njoj izneti“.

RTS je prenela da je albansko mnistarstvo spoljnih poslova pozvalo srpskog diplomatskog predstavnika da mu uruči protestnu notu zbog uvredljivih izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je srpski diplomata pozvan „kako bi obavestio srpsku državu da nikakva razuzdana usta u Vladi Srbije ne mogu da povrede Vladu Albanije ili lik ministra ili premijera Albanije“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *