fbpx

Lekcija profesora Kamberija

Piše: N. Lazić

Bujanovac, 29. oktobar 2020. – Bujanovčani su juče imali mnogo razloga da budu ponosni ukoliko su pažljivo slušali nastup svog sugrađanina Šaipa Kamberija u Skupštini Srbije, posebno oni koji su razumeli kontekst njegovog seciranja društvene klime u Srbiji i njenom krajnjem jugu.

A kontekst je, bar za nas ovde, veoma jednostavan!

Poslanik Kamberi nije govorio kao „Albanac iz Preševske doline“, već kao Građanin Srbije, Srbije „Dimitrija Tucovića, Danila Kiša, Bogdana Bogdanovića, Ivana Djurića, Borke Pavićević“, koji podjednako brine o zemlji u kojoj živi kao i svi mi ostali koji se malo drugačije zovemo i prezivamo.

Šta nije tačno u sledećoj rečenici: „Zoran,  Slavica, Goran i Vesna iz Vranja, Surdulice, Bosilegrada, Trgovišta su podjednako siromašni i bez posla kao Ilir, Teuta, Vjollca, Alma i Muhamed iz Bujanovac, Tutina, Preševa i Sjenice“

Posle njegovog predavanja, nisu se ni mogle očekivati reakcije drukčije od onih koje smo čuli od šefa parlamenta i premijerke, floskula i negacija koje se svode na već čuveno „a šta ste vi nama radili“ i „gde su vama Srbi u lokalnoj vlasti“, uz prateće terciranje kolega deputata.

Nismo, međutim, čuli odgovore ni na jedno smisleno pitanje poslanika Ujedinjene doline iz Bujanovca, jednog od ukupno 6 opozicionara u parlamentu.

Ili, šta to od onoga što je Šaip rekao nije tačno?

Da li je bilo od strane države organizovanog prepovoženja leševa albanskih civila sa Kosova?

Da li su oni pokopani u Batajnici, Petrovom selu i drugim objektima državnih snaga bezbednosti?

Da li je otkrivena pozadina ubistva premijera Đinđića?

Da li je portparol Mire Marković danas šef policije a do juče vojske?

Ima li Albanaca u rukovodećem kadru regionalne Bolnice u Vranju?

Nama ostalima profesor Kamberi iz Velikog Trnovca, opština Bujanovac, očitao je lekciju iz ljudskog dostojanstva, hrabrosti, erudicije, lekovito predavanje za malo drugačiju percepciju sopstvenih života, pre svega nas koji smo većina

Šta nije tačno u sledećoj rečenici: „Zoran,  Slavica, Goran i Vesna iz Vranja, Surdulice, Bosilegrada, Trgovišta su podjednako siromašni i bez posla kao Ilir, Teuta, Vjollca, Alma i Muhamed iz Bujanovac, Tutina, Preševa i Sjenice“.

I, konačno:

„Čuli smo pre neki dan ovde da predsdnik Vučić otvara fabrike od Subotice do Vranja. Praktično do Vranja, ne Bujanovca i Preševa, Tutina ili Sjenice. I nemojte mi reći da u tim opštinama lokalnu vlast  imaju Albanci ili Bošnjaci. Jer, ovde nije rečeno da te fabrike otvaraju predsednici opština od Subotice do Vranja, već da ih otvara predsednik Vučić. Pozivam predsednika Vučića da barem po jednu fabriku otvori u našim opštinama“.

Kamberi ne samo da je očitao lekciju vlastima, vlast i služi tome da je kritikuje opozicija. Očitao je bukvicu pre svega kilavoj i bezmudoj srpskoj opoziciji.

Sedi, jedan – poručio je i jednima i drugima strogi profesor Kamberi.

Nama ostalima naš poslanik iz Velikog Trnovca, opština Bujanovac, očitao je lekciju iz ljudskog dostojanstva, hrabrosti, erudicije, lekovito predavanje za malo drugačiju percepciju sopstvenih života, pre svega nas koji smo većina.

 

 

 

 

 

 
3 thoughts on “Lekcija profesora Kamberija

  1. Vranjanac iz srbske dijaspore

    E moj prijatelju ,daleko si ti od novinara.Ako je sloboda govora ,zasto nisi postavio moj komentar na prethodni clanak.Zasto bi albanci bili u vranjskim bolnicama ?Od kad to njih ima toliko na teritoriji opstine (mislim na grad Vranje ).To mislis ,sto su dolazili u vranjsko porodiliste sa svih strana Kosova i upisivali se u knjige rodjenih ?Sta ti i tvoj profesor hocete sada da nam nametnete ?Ja koliko znam manjina se uvek prilagodjava vecini .Ja sam u zemlji u kojoj trenutno zivim morao da se asimiliram i prilagodim .Ti si jedan pristrasan novinar ,pored Vranja si samo prosao .

    Reply
  2. Slobo

    Kamberi je pokazao da nosi muda i zbog toga može da govori istinu. A uobičajen argument vlasti (Dačić koji ima bolje tikove od Nadala)bio je dečji „a šta ste vi nama radili“. Valja Kamberi koliko cela srpska opozticija. „Pa nudili smo ti mesto“ (da ćutiš). Tipično naški, politikla je pazar,sve se može kupiti i prodati. Valjda ćemo nešto naučiti od kamberija i sličnih ako se pojave.Da li se iko bar postideo od toga govora albanskog poslanika.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.