Može da vas prijavi i komšija: Ako vam na slavu dođe više od 5 gostiju, rizikujete kaznu do 150.000 dinara

Bujanovac, 19. novembar 2020. (Foto ilustracija: Wikipedia) – Za slavljenje slave sa više od pet osoba u zatvorenom prostoru domaćin rizikuje kaznu od 50.000 do 150.000 dinara, na osnovu izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje su stupile na snagu prošlog petka.

Isto pravilo važi i za žurke.

Vinovnika ovog prekršaja mogu komunalnoj inspekciji ili komunalnoj miliciji prijaviti i sami građani putem jedinstvenog kontakt centra Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, popunjavanjem online formulara ili pozivom na broj 011/6350-322

Novčanu kaznu od 50.000 do 150.000 dinara dobija vlasnik stana u kome je organizovano okupljanje više od pet osoba u zatvorenom prostoru – rekao je za Blic Dragan Pušara, šef jedinica za inspekciju pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Kako dodaje, visinu kazne određuje sudija za prekršaje i to, pre svega, na osnovu toga da li je reč o prvom ili prekršaju koji se ponavlja.

Prekršaj pored komunalne inspekcije ili milicije mogu otkriti i sami građani.

Ukoliko vide ili čuju žurku, slavu ili bilo kakvo drugo okupljanje više od pet ljudi u zatvorenom prostoru, građani to mogu da nam prijave putem jedinstvenog kontakt centra Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor. Najbolje bi bilo da ostave snimak, fotografiju ili tonski zapis kao dokaz kako bismo imali materijalni dokaz za prekršaj i smanjili rizik od lažnih prijava – naglašava Pušara.

Nove mere koje je donela Vlada Srbije stupile su na snagu u utorak uveče, a to znači da svi objekti uslužnih delatnosti, osim apoteka, benzinskih pumpi i restorana koji imaju dostavu, moraju da budu zatvoreni u 21 sat.

Ova mera je oročena na dve nedelje, odnosno do 1. decembra, a ako se epidemiololška situacija do tada ne smiri, prete nove, još drastičnije mere.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *