Kamberi u Skupštini istakao zastave Srbije i Albanije jednu kraj druge

Bujanovac, Beograd, 26. novembar 2020. (Foto Skupština Srbije printskrin) – Poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi zatražio je danas izmene Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina i u prilog tome postavio zastavicu Albanije na poslaničku klupu ispred sebe, a na insistiranje predsednika parlamenta Ivice Dačića morao je da je ukloni.

„Ustav priznaje nacionalnim manjinama pravo na izražavanje nacionalnog identiteta, a Zakon o pravima i slobodama nacionalnih manjina to ograničava“, tvrdi Kamberi, a prenosi Tanjug.

Dok zastava Srbije može da se vijori na teritorijama drugih država, zastave drugih država ne mogu na teritoriji Srbije. Koja se poruka šalje na ovaj način“, upitao je šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina SDA Sandžaka, i dodao da rešenje nije u zabrani drugima, već ravnopravnosti, da i pripadnici manjina u Sbriji, kako je rekao, mogu da koriste svoje simbole.

Izvadio je zatim zastavicu Srbije i rekao da ta zastava može da se vijori u Gračanici i na drugim mestima na Kosovu, onda i zastavu Albanije, koju je zatim stavio na sto ispred sebe, uz opasku da bi ta zastava trebalo slobodno da se vijori u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

U tome vidi razlog za izmene Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina u Srbiji i postavlja poslaničko pitanje da li će vlada pokrenuti taj postupak.

Na to je reagovao Dačić ističući da je tolerancija u Srbiji na najvišem mogućem nivou, ali je zamolio Kamberija da poštuje Poslovnik, koji ne dozvoljava unošenje bilo cega što nije deo skupštinskog materijala, a naročito isticanje zastava drugih zemalja.

„Tako da bih vas zamolio da sklonite zastavu Albanije, jer to nije zastava albanske nacionalne manjine u našoj zemlji. Ako to ne želite, onda ćemo zaista da napravimo pauzu“, rekao je Dačić.

Na to je Kamberi uzvratio da je to učinio u skladu sa Zakonom o upotrebi zastave, grba i himne, ali da „ukoliko nema tolike tolerancije“…na šta je Dačić uzvratio da „nema tolerancije za kršenje Poslovnika“.

„U redu“, rekao je Kamberi i uklonio zastavice sa svoje poslaničke klupe.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *