Kamberi pokrenuo peticiju za podizanje memorijala na mestu masovne grobnice Albanaca u Batajnici

Kamberi pokrenuo i prvi potpisao peticiju

Bujanovac, 1. decembar 2020.(foto N1) Narodni poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi, pokrenuo je peticiju putem koje traži izgradnju memorijalnog centra u Batajnici, na mestu masovne grobnice kosovskih Albanaca ubijenih tokom rata na Kosovu

Kamberi je napisao da je Batajnica jedna od masovnih grobnica u Srbiji u koju su ubačena tela stotine nevinih civila, među kojima su i starci, žene i deca

Poštovani građani,

Pozivam vas da se solidarišete potpisivanjem ove građanske peticije za otvaranje memorijalnog centra u Batajnici, koju sam ja upravo potpisao.

Kao što znate, Batajnica je jedna od masovnih grobnica u Srbiji u koju su ubačena tela stotine nevinih civila, i starih i žena i dece.

Da bi eliminisali tragove i pobegli od pravde, nakon monstruoznih ubistava, tela žrtava su odneta više od 400 km od mesta zločina, od strane komandanata i izvršitelja, koji su ujedno bili i državni službenici Republike Srbije.

Ovaj prostor, gde su masovne grobnice, još uvek koriste pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.“, napisao je Kamberi.

Peticiju možete potpisati OVDE.

PREMA PODACIMA FONDA ZA HUMANITARNO PRAVO, Policijski poligon u Batajnici bio je odabran kao pogodno mesto za skrivanje tragova masovnih zločina. Posmrtni ostaci žrtava su direktno sa mesta zločina ili iskopani iz primarnih grobnica na Kosovu prevoženi i do predgrađa prestonice. Jednom od ljudi koji su prevozili leševe bio je obećan dvosoban stan za obavljanje tog “posla”, a pošto je obećanje posle rata iznevereno, on je progovorio o mračnim tajnama. Ekshumacije u Batajnici počele su 2001. godine. U dve presude Haškog tribunala utvrđena je odgovornost najviših srpskih policijskih  zvaničnika u zataškavanju zločina – prevozu leševa sa Kosova, potom pokopavanju u Batajnici i na drugim lokacijama u Srbiji. Suočen sa konzistentnim dokazima prvostepene haške presude, učešće u tom procesu delimično je u žalbenom postupku priznao nekadašnji načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije – policijski general Vlastimir Đorđević, koji je konačnom presudom osuđen na 18 godina zatvora. U batajničkim grobnicama pronađeni su posmrtni ostaci 700 žrtava zločina koji su počinjeni na više mesta na Kosovu, po sličnom šablonu, uz pljačku i nasilne deportacije civilnog stanovništva. Ko su žrtve čija tela su bila zakopana u Batajnici, saznajte  ovde.



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *