I međunarodna zajednica podržava izgradnju socijalnih stanova u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 24. februar 2021. (Foto UNHCR) – Odluku opštinske vlasti u Bujanovcu o izgradnji stanova za socijalno ugrožene podržali su, pored Albanije, i Misija OEBS-a i predstavnik UNHCR-a u Srbiji, nazivajući dezinformacijama tvrdnje predstavnika Alternative za promene.

„Uprkos negativnim reakcijama i dezinformacijama koje su neki širili u vezi sa ovom Odlukom, uvereni smo da ćete informisati građane da je ovo jedinstvena prilika za poboljšanje životnih uslova romskih porodica koje žive u kolektivnom centru  Salvatore, ali i ostalim ugroženim porodicama“, navodi se upismu upućenom predsedniku opštine Bujanovac Nagipu Arifiju i predsedniku Skupštine opštine Enveru Ramadaniju.

OEBS i UNHCR se zahvaljuju čelnicima opštine, odbornicima Skupštine opštine i vladajućoj koaliciji na, kako navode, spremnosti da reše pitanje stambenog zbrinjavanja romskih porodica koje 22 godine žive u kolektivnom centru „Salvatore“ u užasnim uslovima.

Inače, odluka o stanovima jedan je od uzroka izlaska iz „svealbanske“ vladajuće većine, Alternative za promene nakon tvrdnje njenih odbornika da  se iza odluke o stanovima za socijalno ugrožene krije zbrinjavanjeraseljenih sa Kosova, među kojima su i „ubice i silovatelji20.000 kosovskih žena“.

Na drugoj strani, iz OEBS-a i UNHCR-a navode da će ovaj projekat doprineti izgradnji društva zasnovanog na međuetničkoj toleranciji i osnovnim principima ljudskih prava.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *