Mustafa ponovo pred sudom zbog zastave

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. mart 2021. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa ponovo će se naći pred sudom kao okrivljeni zbog isticanja albanske zastave.

-Primio sam još jedan poziv suda zbog podizanja albanske nacionalne zastave, u sedištu Nacionalnog saveta Albanaca 28. novembra – kaže Mustafa.

Tog dana Albanci su proslavljali nacionalni praznik – Dan zastave.

Radi se o pozivu Prekršajnog suda za 25. mart, a Mustafa je okrivljen za prekršaj iz člana 41 Zakona o izgledu, upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije.

-Ova tužba protiv mene  podneta je nakon što sam uložio žalbu Apelacionom sudu na odluku Višeg suda po mojoj tužbi protiv ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije, gospodina Aleksandra Vulina, zbog korišćenja pogrdnog, uvredljivog jezika, govora mržnje, kriminalizovanja i ocrnjivanja Albanaca – kaže Mustafa.

Po njegovim rečima,  politički i pravni pritisci vlade u Beogradu na Albance u Srbiji i u Preševskoj dolini povećavaju se iz dana u dan.

-Pozivam Evropsku uniju, Sjedinjene Američke Države i OEBS da ne zatvaraju oči pred autoritarnom vladom u Beogradu – navodi on.

Zatražio je i da „zvanična Priština i Tirana budu dinamičnije u podizanju svesti međunarodnih diplomatskih krugova na pritiske i diskriminaciju Albanaca u Srbiji“.

-Nacionalni savet Albanaca nastaviće pravnu bitku sve do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu – poručuje šef NSA.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *