Zastave Albanije na zgradi Opštine Bujanovac i Nacionalnog saveta

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 28. novembar 2020. Na zgradama Opštine i Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u Bujanovcu od jutros su istaknute  zastave Albanije, povodom Dana zastave, nacionalnog praznika te zemlje.

Albansku zastavu je na balkonu iznad ulaza u Opštinsku upravu istakao lično predsednik opštine Nagip Arifi oko 8 sati.

Pored zastave Albanije su i državna srpska i zastava Evropske unije.

foto: FB Nagip Arifi

Kao što je juče najavio, predsednik NSA Ragmi Mustafa istakao je jutros albansku zastavu na balkonu zgrade Saveta.

Za razliku od Opštine, tamo nema državne zastave.

-Imamo odluku Nacionalnog saveta koja kaže da je ovo zastava Albanaca i  u Srbiji, kao i da je ovo praznik Albanaca i u Srbiji – rekao je Mustafa Bujanovačkim.

Po zakonima države Srbije, nacionalnim manjinama nije dozvoljeno korišćenje simbola identičnih simbolima druge države, kao ni isticanje zastave druge države bez zastave Srbije.

foto: Bujanovačke

 

Albanci u Srbiji odbijaju da u bilo kom detalju promene zastavu i grb već zahtevaju promenu zakona koji reguliše upotrebu nacionalnih simbola manjinskih zajednica.

Zbog kršenja zakona policija je podnosila prekršajne prijave protiv Ragmija Mustafe, službenika i direktora javnih ustanova, koji su kažnjavani novčano.

Za razliku od prethodnih godina kada se nacionalni praznik Albanije u Bujanovcu obeležavao okupljanjem  i manifestacijama na gradskom trgu i u Domu kulture, ove godine će NSA obeležavanje organizovati u svom sedištu zbog mera protiv širenja korona virusa.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *