Direktorka Doma zdravlja: Nema ljubomore na kolege iz Hitne, propisi su propisi

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 3. mart 2021. Novu organizaciju rada u Službi hitne pomoći, odnosno samo jednog lekara u noćnoj smeni, nameću važeći normativi Zavoda za javno zdravlje, a ne nečija samovolja ili zavist, odgovara direktorka bujanovačkog Doma zdravlja dr Daliborka Pavlović na navode lekara Hitne pomoći.

-Organizaciju rada službi regulišu normativi, tako da se sa postojećim brojem lekara realizuje predviđen fond radnih sati, a ne da se prave sati prekovremenog rada do beskonačnosti – kaže direktorka Pavlović.

Ona naglašava da su 8 lekara, koliko radi u Hitnoj pomoći, više nego što je predviđeno tim normativima, pa se iz meseca u mesec pravi ogroman broj prekovremenih sati.

Direktorka nije precizirala da li se radi o novim normativima ili se Dom zdravlja do sada nije pridržavao pravila koje propisuju više instance.

Insistira da nova organizacija rada, sa jednim lekarom „u pripravnosti“, neće ugroziti pacijente, što se vidi na primeru Preševa i Vladičnog Hana, čije službe hitne pomoći funkcionišu po ovom modelu.

Iako ove opštine imaju znatno manje stanovnika od Bujanovca, direktorka kaže da se broj pacijenata u noćnoj smeni Hitne službe drastično smanjio u poslednjih nekoliko meseci, na dvadesetak u proseku.

-Dosadašnja organizacija rada bi bila razumljiva da imamo manjak lekara u Hitnoj, pa da to moramo da nadomestimo prekovremenim radom, ali ovako nije. Moramo da budemo racionalni. Sada smo uveli „pripravnost“ jednog lekara, dok jedan radi uobičajeno, što je potpuno adekvatno i u skladu sa potrebama – kaže dr Pavlović.

Najavila je još jednu promenu u radu Doma zdravlja, naime, Vlada Srbije je donela odluku da se dosadašnje radno vreme od 7 do 20 sati vikendom   skrati na 8 do 18 časova.

-Imamo mesec dana da sprovedemo ovu odluku, tako da će u toku marta  službe za odraslo stanovništvo, pedijatrija i ginekologija preći na novo radno vreme – dodala je.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *