Kamberi: Za Đinđićem žale i Albanci

Bujanovac, 12. mart 2021. (Foto ŠAF)- Premijer Zoran Đinđić, koji je na današnji dan ubijen na ulazu u zgradu Vlade Srbije, 9. marta 2002. godine sastao se i sa predstavnicima albanske nacionalne zajednice na jugu Srbije, među kojima je bio i aktuelni narodni poslanik Šaip Kamberi.

Kako Kamberi objašnjava za portal Slobodna reč , energija koju je Đinđić na tom sastanku pokazao, davala je utisak da će Srbija krenuti ka EU, jer je “izgurao plan o rešavanju krize u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa”, i hteo je da sa predstavnicima direkto razgovara o utiscima sprovođenja.

”Bio je pokretač svega što se može okarakterisati kao evropski put Srbije. Na žalost, sve je ostalo mrtvo slovo na papiru. Verujem da bi Srbija drugačije izgledala da je on ostao živ” – dodaje Kamberi.

Objašnjava da je svakom bilo jasno da se Srbija tada nalazila u ogromnim problemima i da su pred državom bili veliki izazovi, kao i da su svi bili svesni toga da ulazak u Evropu neće trajati 2-3 godine jer je trebalo sve sistemski menjati, ali i da veruje da bi Đinđić Srbiju doveo “makar na korak do integracije”.

Davao je utisak da je spreman da jednoj manjini, za koju je znao da je diskriminisana u Miloševićevo vreme, omogući da ostvari svoja prva prava, kaže Kamberi.

Kako dodaje, Srbija je u 2021. godini “formalno” na Evropskom putu:

”Na čelu Srbije su idolopoklonici Miloševića i Šešelja. Tako su stvoreni kao političari i sa tom ideologijom oni rade sve, samo ne ono što će Srbiju uvesti u EU” – dodaje.

Priseća se da je bio u centru Bujanovca sa prijateljem kada su primili telefonski poziv i vest da je Đinđić ranjen.

Prema njegovim rečima, plašili su se kako će se to odraziti na Albance, da li će biti hapšenja zbog “dežurnih optužbi za terorizam”, jer je stanje i dalje bilo “napeto”.




One thought on “Kamberi: Za Đinđićem žale i Albanci

  1. Petar

    Da je on ostaio ziv, ti bi verovatno sa svojim seceonistickim izjavama zavrsio u zatvoru, i sve vase zastave bi bile skinute. Ne biste slavili dane kom. Lesija, isticali svoje zastave. Dobili bi ste da izaberete zastavu nacionalne manjine ili ne biste ni imali zastavu. A sto niste ste stvorili multietnicku vlast, verovatno biste bili sankcionicani. I znali bi sta je nac. manjina, a ovako se osecate kao u nijednoj zemlji. Zalite se niste zaposleni pa i Srbi nisu zaposleni pa? Kome se ne svidja put po noge i mozete ici gde vam je bolje. Planeta zemlja ima mnogo drzava pa cete naci koja vam odgovara.I da zgrade ne bi nicale ko pecurke nego bi se trazilo poreklo imovine, pa tada i pokojni Dindjic ne bi vam valjao. Sad je usvojen zakon o poreklu imovine bas me zanima kako cete dokazati poreklo, kad sami kazete na ivici ste opstanka, a vile, zgrade odakle? Nego naci cete i tu zakrpu podmecivace te novcem. Cudo da ne hvalite TITA za njegovo vreme ste najbolje ziveli? Mada sad Srbija vazi za najvecu demoktratsku zemlju u Evropi cak i od Svajcarske. Jedino u nasoj zemlji mozete tako da se ponasate, kao da se u maticnoj Albaniji, imate sva moguca prava, cak i vise od samih Srba u Srbiji. To znate i sami, te vase price o diskriminaciji itd. mogu se servirati samo u Beogradu, gde ne znaju nista! Inace nijedna zemlja u svetu to sto vi trazete ne bi prihvatila, cak i neka prava koja uvazate takodje ne biste imali.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *