Pomoćnik ministra: Otvaranje klanice je spas za Bujanovac

Piše: N. Stevanović

Milković

Bujanovac, 20. april 2021. O pokretanju Jugokopa se i dalje razgovara i još uvek se traži pogodan investitor za obnavljanje klanice, rekao je danas u Bujanovcu pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević.

Ovo je bio njegov odgovor na pitanje Bujanovačkih da li ima konkretnih pomaka 2 godine nakon najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Jugokop početi sa radom.

Bogićević je dodao da se od budućeg investitora očekuje da  obnavljanjem klanice podigne i ceo kraj.

-Kada imate klanicu imate i siguran plasman, onda će i poljoprivrednici biti zainteresovaniji da drže stoku i koriste subvencije od ministarstva, jer ih je do sada veoma mali broj koristio – rekao je Bogićević.

Pomoćnik ministra je posetio Veterinarsku stanicu Bujanovac, opisujući je kao žilu kucavicu stočarstva na ovim prostorima.

Čeka se investitor: Jugokop

-Veterinarska stanica drži na okupu poljoprivredne proizvođače ovog kraja što je veoma bitno za razvoj stočarstva. Ministarstvo se trudi i nastaviće sa naporima da stočarstvo unapredi, tako da imamo sve više grla stoke, jer smo otvorili nova tržišta i u Aziji i u Africi, pa je preko potrebno da razvijamo stočarstvo da bi imali šta da ponudimo – kaže on.

Dodao je da je očigledno da nedostaju preradni kapaciteti – mlekare i klanice, i da će na tome raditi zajednički država i lokalne samouprave.

Direktor Veterinarske stanice Miodrag Milković podsetio je da u opštini Bujanovac više od 70 odsto stanovništva živi od stočarstva.

-Moramo da nađemo rešenje za taj famozni plasman kada je u pitanju naša proizvodnja. Očekujemo podršku države i oko zadruge koju smo osnovali sa ciljem da pružimo što više onima koji se bave proizvodnjom proizvoda životinjskog porekla, ali i živih životinja – istakako je Milković.

Po njegovim rečima, trend rasta prozvodnje na ovim prostorima u prethodnim godinama prekinut je zbog pandemije korona virusa, te je podrška resornog ministarstva neophodna.

Poseta pomoćnika ministra, ocenio je, signal je da podrška uopšte nije upitna, naprotiv.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *