Godinu dana od Vučićeve posete: Bujanovac moli državu da pokrene Jugokop

Iz pouzdanih izvora stižu informacije da je u proteklih godinu dana više preduzeća izrazilo interesovanje za kupovinu „Jugokopa“, a  među najozbiljnijim je Industrija mesa „Biftek“ iz Niša

BUJANOVAC  07. februar 2020. (foto: Bujanovačke) – Dajem vam svoju reč da ću učiniti sve što mogu da makar i manji pogon dovedemo ovde u Bujanovac, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tačno pre godinu dana u Bujanovcu.

Pošto mu je u razgovoru rečeno da u Bujanovcu 70 odsto ljudi živi od stočarstva , a da ceo Pčinjski okrug nema klanicu, jer je bujanovačka u stečaju, on je nastavio:

-Dajte nam rešenje i naći ćemo klanicu da to uradi. Videćemo sa Italijanima, ali i sa ovim našim klaničaima, precizirao je Vučić.

Tačno godinu dana posle boravka predsednika, u Bujanovcu je posebno „podgrejana“ priča o pokretanju proizvodnje u Društvenom preduzeću „Jugokoop“ u stečaju.

S punim pravom, jer je pre dve godine, na inicijativu Koordinacionog tela za jug Srbije, napravljena Studija izvodljivosti, kojom su utvrđeni svi parametri postupka pokretanja proizvodnje u „Jugokopu“.

Eksperti iz 17 oblasti, koji su radili na Studiji izvodljivosti, usaglasili su se da je za pokretanje proizvodnje potrebno samo 470.000 evra – kaže Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu, koja je bila nosilac ovog posla.

Milković zatim objašnjava da bi u startu samo 50 radnika, sa savremenom opremom, moglo da ostvari polovinu proizvodnje iz najboljeg perioda rada „Jugokoopa“.

Milković: Samo 50 radnika, sa savremenom opremom, moglo da ostvari polovinu proizvodnje iz najboljeg perioda (Foto lična arhiva)

Upućeni znaju da je 80-ih godina, za tri meseca u sezoni, iz „Jugokopa“ na tržište otpremano 150.000 jagnjadi, a projektovani kapaciteti Klanice bili su 16.500 junadi ili 200.000 jagnjadi godišnje.

Da bi se sa priča prešlo na dela, potrebno ja da nadležni državni organi odluče o definitivnom statusu JP „Jugokoop“ – o prodaji ili ustupanju nekoj renomiranoj klanici.

Iz pouzdanih izvora stižu informacije da je u proteklih godinu dana više preduzeća izrazilo interesovanje za kupovinu „Jugokopa“, a  među najozbiljnijim je Industrija mesa „Biftek“ iz Niša, firma koja u 48 gradova u Srbiji ima preko 120 prodajnih objekata.

Aktiviranje proizvodnje mesa u bujanovačkoj klanici i barem 50 novih radnih mesta, bila bi značajna injekcija za posustalu lokalnu privredu, a više nego značajan podstrek za povećanje stočnog fonda ne samo u Bujanovcu i Preševu.

Inače, Društveno preduzeće za proizvodnju i preradu mesa „Jugokoop“ eksport-import (to mu je pun naziv), sa 83 radnika otišlo je u stečaj novembra 2010. godine.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *