Zastava Srbije na spomeniku OVPMB u Končulju

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 8. maj 2021. (Foto Bujanoci.net/FB)- Nepoznate osobe išarale su juče grafitima spomenik poginulom borcu Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) Fatmiru Ibišiju u selu Končulj, a na mestu gde se vijorila zastava Albanije postavili su zastavu Srbije, tvrdi predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa.

Ocenivši ovo kao neverovatnu provokaciju, pozvao je na mir i staloženost.

-Reakcije vrha države povodom Memorijala u Velikom Trnovcu i današnji slučaj u Končulju samo su pokazatelji dominantne klime u Srbiji usmerene posebno protiv Albanaca u Dolini – kaže Mustafa.

Po njegovim rečima,  ne može se očekivati reakcija državnih institucija, koje se ponose javnim vređanjem nacionalnih manjina i koje neprestano podstiču ksenofobni i albanofobični diskurs.

Povodom ovog događaja reagovali su i drugi politički predstavnici Albanaca.

“Oštro osuđujem neviđenu provokaciju skrnavljenjem spomenika Fatmira Ibishija i stavljanja srpske zastave na nju. Ovim činom ugrožava se mir i stabilnost, provociraju se albanski stanovnici sela Končulj i opštine Bujanovac što može dovesti do nepovoljne situacije za sve građane, rekao je narodni poslanik Šaip Kamberi.

U sličnom tonu reagovali su i predsednici opštine i skupštine, Nagip Arifi i Enver Ramadani.

Oni pozivaju nadležne da otkriju počinioce kako bi se sprečile tenzije u regionu.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *