Vaspitačica optužuje direktora vrtića za seksualno iskorišćavanje, direktor demantuje, tužilaštvo odbacilo prijave

Piše: N. Stevanović

Trajković: Nisam smela da govorim kod kuće šta mi se dešava na poslu, jer mi je pretio da ću izgubiti posao

Bujanovac, 3. jun 2021. Glavna vaspitačica u bujanovačkom vrtiću Biljana Trajković optužila je direktora ove ustanove Milovana Aleksića da ju je godinu dana seksualno iskorišćavao. Aleksić odgovara da je sve što je imao da kaže povodom ovih optužbi  rekao nadležnim organima, a nadležni organi, u ovom slučaju  Više javno tužilaštvo, a potom i Apelaciono, odbacili su krivičnu prijavu Trajkovićeve protiv Aleksića.

Seksualno iskorišćavanje i zlostavljanje, inače termini koje su ona i njen advokat Dragana Veličković koristili u obraćanju medijima, trajalo je, tvrdi Trajkovićeva, od juna 2016. godine do leta naredne godine.

Sve je počelo 6. juna 2016. godine kada me je Aleksić pozvao da na sporedan ulaz dođem u njegovu kancelariju, gde me je prvi put seksulano iskoristio, što je nastavio da radi sledećih godinu dana. On je iskoristio nemoć moje porodice. Ja nisam smela da govorim kod kuće šta mi se dešava na poslu, jer mi je pretio da ću izgubiti posao, da ću ostati na ulici, da moja deca neće imati šta da jedu, a bilo bi baš tako. Moj suprug ima penziju od 21.000 dinara i da ja ostanem bez posla moja deca bi morala da trpe. Ja sam morala da trpim do trenutka kada sam rekla „više ne, ne može više ovako“. Sada tražim pravdu i poligrafsko ispitivanje i ići ću do kraja – rekla je Trajkovićeva u sredu na konferenciji za štampu u Bujanovcu, koju je organizovao Opštinski odbor Narodne stranke

Međutim, njenu krivičnu prijavu za seksualno iskorišćabanje iz decembra 2020. protiv direktora najpre je odbacilo Više javno tužilaštvo u Vranju, a tu odluku potvrdilo je i Apelaciono tužilaštvo.

Prema rečima Dragana Veličkovića, advokata Trajkovićeve, Biljana nije ranije prijavila šta joj se dešavalo zbog porodične situacije, odnosno supruga koji je srčani bolesnik.

Da je njen suprug to saznao, za njega bi to najverovatnije bilo kobno, život bi mu bio ugrožen, takav stres verovatno ne bi mogao da podnese – kaže Veličković.

Aleksić: Moja porodica i ja trpimo neverovatne pritiske od strane Biljane Trajković

Milovan Aleksić tvrdi, međutim, da ga je Biljana Trajković lažno prijavljivala i tužila sudu isključivo u vreme izbora direktora u vrtiću. Kaže da ga je najpre 2017. godine pre prvog reizbora tužila za mobing, a 2020. godine, kada je već bio raspisan konkurs, prijavila za seksualno iskorišćavanje.

Oba puta je za mesto direktora konkurisala i Trajkovićeva.

Dodaje i  da je on nju prijavljivao nadležnim organima još te 2017 godine.

Napominjem da već duže vreme povodom raspisanog konkursa, ja, Milovan Aleksić, i moja porodica, trpimo neverovatne pritiske od strane Biljane Trajković kao glavnog vaspitača, permanentnim lažnim izjavama i krivičnim prijavama”, navodi se u službenoj belešci PS Bujanovac od 24. maja 2017. godine.

-Pritom, ja nisam jedini direktor koga je ona lažno prijavljivala za uznemiravanje ili zlostavljanje. Imam saznanja da je opštinski prosvetni inspektor već postupao po njenim prijavama i utvrdio da nije tačno ono što navodi – kaže Aleksić.

Inače, o tužbi za mobing koju je Trajkovićeva podnela protiv Aleksića  2017. godine, govorio je njen advokat Veličković, naglasivši da je u prvom stepenu rešena tek pre nekoliko dana, i to u korist direktora.

-I to tako kao da je obrazloženje presude u korist Aleksića pisao on sam – kaže Veličković.

Prijavu za seksualno iskorišćavanje odbilo i Više i Apelaciono tužilaštvo

Dodao je i da se još uvek vodi postupak po krivičnoj prijavi protiv Aleksića zbog nesporovođenja sudske odluke da vrati Trajkovićevu na radno mesto glavnog vaspitača, o čemu su Bujanovačke već pisale.

Na konferenciji je govorio i regionalni koordinator Narodne stranke Saša Arsić, koji je na račun Aleksića izneo i niz optužbi po pitanju rukovođenja Predškolskom ustanovom „Naša radost“.

Rekao je da je prosvetni inspektor konstatovao mnogobrojne nepravilnosti, da je Aleksić nedavno dobio i treći direktorski mandat, a da nema licencu za direktora, da su četiri radna spora zbog njegovog nezakonitog postupanja ustanovu koštala 600.000 dinara, a spomenuo je i službeni automobil koji je ukraden ispred Aleksićeve zgrade.

Sašu Arisća uopšte ne želim da komentarišem – kaže za Bujanovačke Aleksić, inače član SNS.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *