Čitaoci Bujanovačkih: Vratite „Pomočka“ na trg

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 8. jun 2021. Većina čitalaca Bujanovačkih podržava inicijativu koju je pokrenula grupa sugrađana preko našeg portala, da se fontana dečaka na stenama, poznatija kao „Pomočko“, postavi kod kružnog toka na ulazu u grad, ali je i veliki broj onih koji bi ga ponovo videli na gradskom trgu.

Tekst na oba jezika o inicijativi na Fejsbuk stranici Bujanovačkih videlo je gotovo 20.000 čitalaca, a svoj komentar dalo je njih stotinak.

„Dobra ideja, napokon“ glasi komentar koji subllimira raspoloženje građana po ovom pitanju.

„Predstavlja u duhovnom smislu lepotu dečije radosti i čistoću okoline, harmoniju života i zavičaja“

Nemali je broj i onih koji smatraju da fontanu treba vratiti na mesto gde je bila gotovo 4 decenije – na gradski trg.

“Da se vrati na staro mesto gde je i stajao dečko ili ti fontana. To je bio simbol, prepoznatljivi znak Bujanovca. Vlast je samo za svoju korist napravila tu novi neupotrebljivu  fontanu, koja ne služi ničemu. Vratite  fontanu na staro mesto gde je bila”, kaže jedan čitalac.

Fontana se sada nalazi u parkiću između upravne zgrade Komunalca i stambenih zgrada, a jedan od učesnika ankete je ponudio svoje obrazloženje zašto treba da se vrati na trg.

Fontane koje ne rade zamenile „Dečaka“

Ova neoklasična kompozicija u duhu socio-psihološkog sadrzaja ima i aplikaciono dejstvo. Treba da se vrati na mesto gde je bila pre, jer predstavlja u duhovnom smislu lepotu dečije radosti i čistoću okoline, harmoniju života i zavičaja.  Skinula ju je nepismena vlast, koja ovih 15 godina hara nad nedužnim građanima Bujanovca i Preševa – kaže on.

Umesto “Pomočka” glavni gradski trg je dobio dve monumentalne fontane od crnog kamena koje su radile samo jednu sezonu, pa sada umesto da nas rashlađuju tokom leta predstavljaju ruglo i služe kao kante za smeće.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *