Gubitak Komunalca 37,5 miliona dinara, sindikat tvrdi da Arifi ugrožava opstanak preduzeća

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 30. jul 2021. – Tvrdnja predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija da je sindikat JP „Komunalac“ tražio povećanje cena 30-40 odsto nije tačna, a o stručnosti Arifijevih političkih nameštenika u rukovodstvu komunalnog preduzeća, koji su „formirali“ nove cene, govori rekordan gubitak od osnivanja preduzeća od 37,5 miliona dinara u prošloj godini, kaže za Bujanovačke Jelena Veljković, predsednica Samostalnog sindikata.

Ruždi Halili je na čelu komunalnog preduzeća od avgusta 2020, kada je nasledio Adema Hasanija. Veljkovićeva, međutim, tvrdi da je najveći deo duga napravljen tokom Halilijevog rukovođenja. Bujanovačke su ranije pisale da je Komunalac oprostio dugovanja 80 miliona dinara.

-U istoriji JP „Komunalac“ nije iskazan gubitak u iznosu od 37,5 miliona, jedino sada za vreme vlasti Nagipa Arifija i njegove desne ruke na čelu komunalnog preduzeća Ruždija Halilija, predsednika Privremnog organa. Po pouzdanim informacijama koje imam i ovaj poražavajući iznos je „naštelovan“, realno je mnogo veći – kaže Veljković.

Privremeni organ Komunalca je 24. juna ove godine usvojio finansijski izveštaj prema kome gubitak 2020. iznosi 37,58 miliona dinara.

Govoreći o novom cenovniku, Veljković je istakla da je sindikat radnika tražio izjednačavanje kategorija korisnika i konačni prekid diskriminacije potrošača, a ne poskupljenje 30-40 odsto kako je rekao Arifi na sednici Opštinskog veća u utorak, kada je usvojen novi cenovnik.

-Isključivo u Velikom Trnovcu se za odnošenje smeća od 2008. godine naplaćuje paušalno svega 250 dinara po domaćinstvu. Sada donose novi cenovnik koji predviđa paušal od 550 dinara po domaćinstvu za sva sela, čime se krši opštinska komunalna odluka o iznošenju i deponovanju smeća i nastavlja diskriminacija, ovoga puta korisnika u gradu Bujanovcu, kojima se smeće tarifira po kvadartnom metru. Uz to se „Komunalcu“ ponovo nanosi šteta, kače novi gubici za vrat,  jer je iznošenje smeća iz sela skuplje – navodi Veljković jedan od primera u novom cenovniku.

Poseban slučaj, dodaje, su budžetski korisnici (Opštinska uprava, Dom kulture, škola „Sveti Sava“) koji su oduvek privilegovani u odnosu na sve ostale, a isključivo na štetu JP „Komunalac“.

-Ovde smo tražili izjednačavanje kategorija – zašto bi korisnici budžeta plaćali grejanje po kvadratu 143 dinara manje od privrednih subjekata i zašto bi ga plaćali 9 meseci, dok fizička lica, stanari u Soliteru, dobijaju račune za svih 12 meseci?! Jel zato što „Komunalac“ treba da finansira lokalnu samoupravu dok potpuno ne propadne, jel „Komunalac“ socijalna ustanova ili preduzeće koje treba da samostalno zaradi plate za svoje radnike – pita Veljković.

Zatražila je od predsednika opštine da kaže na osnovu kojih parametara i proračuna je zajedno sa svojim kadrovima u rukovodstvu preduzeća došao do novog cenovnika.

-Mi u sindikatu znamo kako – po modelu „copy-paste“, paušalno, ovde povećaj 10 odsto, ovde 20, tako da će i sa novim cenama rashodi biti veći od prihoda i ponovo ćemo biti u gubitku. Neka Arifi objasni svoju kalkulaciju za nove cene i poslovanje preduzeća, dok ignoriše naše predloge sačinjene na osnovu relevantnih finansijskih i tržišnih pokazatelja (inflacije, cena goriva, struje i ostalih troškova) – ističe predsednica sindikata.

Komunalac podiže cene posle protesta zbog lošeg vodosnabdevanja

 

Ona je naglasila da zbog nebrige i nestručnosti Arifija i njegove klike u „Komunalcu“ građani već ispaštaju, a da će se problemi samo gomilati do konačnog kraha, jer je preduzeće na putu ka stanju u kojem uopšte neće moći da obavlja svoju delatnost, na šta sindikat već godinama upozorava.

-Na Arifijevo „zapažanje“ da vodu za piće najviše zloupotrebljavaju građani koji je plaćaju paušalno, moram da kažem da je najviše „paušalaca“ u Velikom Trnovcu i Kosovskoj ulici i da im se omogućava da rade to što rade – kaže Veljković.

Svakodnevna slika u gradu

Predstavnica radnika je zatražila od Arifija da ne koristi sindikat za sticanje političkih poena, kako je rekla, pod plaštom brige za građane, dok je zapravo jedino što ga interesuje njegov budžet.

-I članovi sindikata, radnici „Komunalca“ su građani ove opštine – poručila je ona.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *