Plata u javnom sektoru 73.000 dinara, kod privatnika 33.000

Bujanovac, Beograd, 19. avgust 2021. (Foto ilustracija)- Prosečne plate kod privatnika su 33.000 dinara, a u javnom sektoru 73.000. To nam govori da su mnogo bolje plate u javnom sektoru, gde se takođe najavljuje rast, a pitanje je da li poslodavac u privatnom sektoru može da zaradi i isplati tolike plate. Izvesno je da poslodavci nisu za povećanje minimalca do nivoa od 39.000″, kaže urednica magazina „Biznis“ i „Ekonometar“ Radojka Nikolić.

Ona je na RTS rekla da je, zbog velike razlike u platama u javnom i privatnom sektoru, zbog čega je teško očekivati da će poslodavci prihvatiti zahtev sindikata da minimalac u Srbiji bude 39.000 dinara.

Pre dva dana počeli su pregovori o minimalnoj ceni rada. Pregovori države, sindikata i poslodavaca trebalo bi da se završe početkom septembra, a konačnu odluku o visini minimalne cene rada doneće Socio-ekonomski savet. Sindikati traže minimalac u visini od 39.000 dinara, dok je pozicija države bliža 35.000 dinara.

„Neki dogovor se uvek postigne, problem je uvek oko visine. Unija poslodavaca nije za predlog sindikata jer nije sigurno da mogu da tu sumu isplaćuju“, kaže Radojka Nikolić.

Prema njenim rečima, poslodavci žele da zadrže dobre radnike, jer se situacija menja i više ne važi „ako nećeš ti ima ko hoće“.

„Nema više dovoljno ljudi kao ranije, posebno su u deficitu neka zanatska zanimanja. Velika je potražnja za, recimo, radnicima u građevini, pa se čak i uvozi radna snaga i nije retkost da imate radnike iz Turske, Indije. Tu je i uticaj pandemije, ali i promena na samom tržištu rada“, objašnjava Radojičićeva.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *