Tužilastvo odbacilo prijavu građana za požare na deponiji

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 9. septembar 2021. Za višegodišnje trovanje Bujanovčana i meštana okolnih sela dimom sa gradske deponije, na kojoj bukte požari, nije odgovorno ni rukovodstvo JP „Komunalac“ ni Opština, ali ni bilo jo drugi, zaključuje se iz dopisa Tužilaštva koje je dobio naš portal.

Bujanovačko odeljenje Osnovnog javnog tužilaštva odbacilo je krivičnu prijavu koju je  grupa građana Bujanovca podnela godinu dana ranije protiv tadašnjeg rukovodioca JP „Komunalac“ Adema Hasanija zbog požara na deponiji.

U obrazloženju stoji da je on “u postupku utvrđeno da je redovno preduzimao mere za zaštitu životne sredine i postupao po rešenjima nadležnih organa“, navodi se u obrazloženju.

Bujanovačke su već pisale da su meštani Ulice Stepe Stepanovića podneli  zahtev za pokretanje krivičnog postupka protiv nadležnih u lokalnoj samoupravi i JP Komunalac „zbog svakodnevnog paljenja deponije (smetlišta) i trovanja građana dimom sa te deponije“.

Naš portal je u sredu zatražio informacije od Tužilaštva kako su postupali po ovoj prijavi.

Dok rukovodstvo JP „Komunalac“ nije odgovorno, jer je, kako se navodi u obrazloženju za odbačaj prijave, „preduzimalo mere“, Opština nije kriva „zato što u konretnom slučaju nije bilo više požara na deponiji nego je smeće zapaljeno samo jednom, ali je žarište bilo duboko“.

Opštinska uprava je, naime, izvestila postupajućeg tužioca da je izvršen nadzor, utvrđeno da nije bilo više požara, već da je vatra ugašena tokom dana, ali se noću vraćala, a radnici na deponiji nisu imali neophodnu mehanizaciju da ovakav požar u potpunosti ugase.

„Uvidom u dopunski izveštaj Opštinske uprave utvrđeno je da je i nakon prijave deponija opet bila paljena, te da su zaposleni u JP „Komunalac“ iste požare redovno gasili“, navode iz Tužilaštva.

Ovo je, po svemu sudeći, bilo dovoljno za odbačaj prijave građana koji godinama udišu otrovna isparenja sa deponije.

Hasani se branio temeljnije, pa je Tužilaštvu dostavio i dopis u kojem se navodi da je povodom požara i sprečavanja novih, JP „Komunalac“ angažovao još tri radnika „da ne bi došlo do paljenja deponije u satima kada nema zaposlenih na deponiji“.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *