Mustafa: Apelacioni sud legalizovao mržnju prema Albancima

 

Bujanovac, 22. decembar 2021. Apelacioni sud odbio je žalbu Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) na presudu Višeg suda koji je utvrdio da ministar Aleksandar Vulin nije uvredio i diskriminisao Albance nazivajući ih u više navrata “Šiptari”.

Predsednik NSA Ragmi Mustafa kaže da je Apelacioni sud ovakvom odlukom legalizovao i institucionalizovao govor mržnje usmeren protiv Albanaca u Srbiji.

-Kao što je poznato, od juna 2019. godine vodim borbu za pravdu, protiv „kriminalizacije“ i institucionalizacije govora mržnje. Gospodin Aleksandar Vullin, koji je tada bio ministar odbrane Republike Srbije, nije samo institucionalni pokretač ksenofobnog diskursa, već pre svega sinonim za albanofobiju – naveo je Mustafa povodom najnovije odluke suda.

Po Mustafinim rečima, svi relevantni međunarodni izveštaji naglašavali su Vulinov ksenofobični i rasistički pristup.

-Pozivam EU, OEBS i SAD da utiču na zvanični Beograd i spreče govor mržnje prema manjinama u Srbiji, jer oslobađanje ministra Vulina optužbi za govor mržnje, netoleranciju i diskriminaciju „legalizuje“ diskriminaciju, ksenofobiju i rasizam protiv Albanaca koji žive u Republici Srbiji i drugde – kaže predsednik NSA.

Ocenio je da ovaj proces najbolje oslikava stanje u pravosuđu u Srbiji, koje, kako kaže, nema hrabrosti da bude nezavisno i politički nekompromitovano pred jednim ministrom.

Mustafa kaže da neće odustati i da će pravdu tražiti na Ustavnom sudu, kao najvišoj sudskoj instanci u zemlji, a potom i sudu u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *