Nemci otvaraju fabriku u Vranju, traže radnike

Bujanovac, 20. januar 2022. – Obućarska kompanija “Haix” iz Nemačke uskoro, a prema obećanju predsednika Aleksandra Vučića već u martu, otvara fabriku u Bunuševcu nadomak Vranja i poziva zainteresovane da se prijave za posao.

Kako piše portal Slobodna reč, otvorene su pozicije na krojenju, pripremi i šivenju, a iz HAIX-a poručuju zainteresovanima da se prijave i radne biografije pošalju bez obzira na to da li imaju iskustva na ovim pozicijama.

U Vranju su na nekoliko lokacija osvanuli bilbordi sa pozivom da se zainteresovani “pridruže porodici”, gde stoji i zvanična adresa za prijavu i naziv firme: “HAIX Oprema d.o.o Bunuševac bb”.

Međutim, firma tog naziva još uvek nije registrovana u APR-u, a ne postoji ni srpska verzija sajta.

Prema ranijim navodima portala Nova.rs, firma koja bi trebalo da spasi situaciju u Vranju nakon odlaska italijanskog Geoksa i otpuštanja oko 1.200 radnika, u region posluje u Hrvatskoj. Radi se o kompaniji koja je nastala u četrdesetim, nakon Drugog svetskog rata kao mala porodična firma za proizvodnju obuće sa sedištem u bavarskom gradu Majnburgu, a trenutno broji oko 1.700 radnika.

Glavni pogoni su im u Hrvatskoj, u mestu Mala Subotica, gde radi preko 1.200 ljudi, a od otvaranja pogona do ovog broja radnika prošlo je 10 godina.

Kada je pogon u Hrvatskoj otvoren, mediji su pisali das u plate 20 odsto veće od proseka u obućarskoj industriji, te da je radnicima “svakog dana na raspolaganju sveže voće, voda u boci i kafa, a organizuje se i vežbanje za vreme odmora”, kao i da se u “HAIX-u hvale da je rezultat produktivnosti i niska stopa bolovanja”, navodi portal Nova.rs.

Proizvode HTZ opremu, odnosno obuću za pripadnike bezbednosnih službi (vojska, policija, vatrogasci itd.).




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *