Prvi dan “Brankovaca” u “Sezai Suroi”: Smeta nam samo kombinovana nastava

Piše: D.Stošić

Bujanovac, 24. januar 2022. – Drugo polugođe za učenike viših razreda Osnovne škole “Branko Radičević” u Bujanovcu, danas je počelo u učionicama Srednje škole “Sezai Suroi”, u kojoj se nastava odvija na albanskom jeziku.

Đaci su se najpre okupili na bujanovačkom trgu, odakle su u koloni krenuli put škole, u pratnji roditelja i nastavnika.

I kao što to sa decom obično i biva, na putu do škole se mogla čuti graja, osmeh i poneka šala na račun ledenog dana i početka drugog polugođa.

Učenici sa kojima su Bujanovačke razgovarale su zadovoljni uslovima u Školi “Sezai Suroi”, a ono zbog čega najviše negoduju jeste kombinovani model nastave i to što ne mogu da budu “u punom sastavu” i “sa svim drugovima iz odeljenja”.

Nadaju se da će nakon renoviranja njihove matične škole dobiti bolje uslove i učionice koje su opremljene savremenim nastavnim sredstvima kako bi njihovo učenje bilo što uspešnije, a rezultati što bolji.

Aleksandar Nikolić, nastavnik srpskog jezika i književnosti i razredni starešina odeljenja u šestom razredu, kaže za Bujanovačke da je boravak u školi prvog dana u drugom polugođu prijatan i lep.

– Mi smo gosti, i domaćini su nas prihvatili dobro. Bujanovac jeste multietnička sredina, zajedno žive Srbi, Romi i Albanci, nema međuetničkih sukoba i uopšte se ne plašim za bezbednost naših učenika, rekao je nastavnik Nikolić.

Da će se nastava do kraja školske godine odvijati u najboljem redu mišljenja je i Anđela Tašković, nastavnica srpskog jezika i razredni starešina učenika petog razreda.

– Najbitnije je da đaci imaju dobre uslove za rad i da vredno uče. Očekujem da sve bude u redu jer nema razloga da bude drugačije, kaže nam nastavnica Tašković.

Istog mišljenja kao i njene kolege iz škole je i pomoćnica direktora Maja Antić Jovanov.

– Ne očekujem nikakve probleme, sve što je moglo da se predvidi, mi smo kao škola predvideli. A ono što smo prevideli, rešavaćemo u hodu. Hvala ljudima iz “Sezai Suroi” što su nam izašli u susret i što su nam svoje prostorije ustupili, jer bez toga ne znam na koji način bismo uspeli da organizujemo nastavu sa ovim brojem odeljenja u starijim razredima, istakla je ona.

Podsetimo, zbog rekonstrukcije Osnovne škole “Branko Radičević”, učenici prvog i drugog razreda koriste objekat za predškolce u dvorištu škole, dok će učenici trećeg i četvrtog razreda nastavu pohađati u Srednjoj školi “Sveti Sava”, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.

Osnovci od petog do osmog razreda će u školu ići u takozvanoj “trećoj smeni”, od 16 do 20 sati, dok će časovi biti skraćeni na 30 minuta.

Za đake iz okolnih sela je organizovan prevoz do škole.

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *