Mustafa: Od 91 carinika samo 13 Albanaca, diskriminacija i u drugim državnim institucijama

Bujanovac, 9. februar 2022. „Od 91 carinika koji rade u Preševskoj dolini samo 13 su Albanci“, tvrdi predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa, koji svakodnevno objavljuje podatke o zastupljenosti Albanaca u državnim institucijama dokazujući tako, kako kaže, da nema integracije, već samo diskriminacije.

Mustafa je izneo podatke i o broju Albanaca koji rade u zdravstvu, Republičkom geodetskom zavodu, vatrogasno-spasilačkim jedinicama, a naglasio je i da nema nijednog tužioca Albanca.

-U celoj Srbiji radi svega 13 carinskih službenika Albanaca, toliko ih je od ukupno 91 carinika u Preševskoj dolini, uprkos tome što je Vlada Srbije 2009. godine odobrila otvaranje 63 radna mesta po sporazumu o integraciji Albanaca u državne institucije – kaže Mustafa.

Predsednik NSA kaže da u vranjskoj bolnici nema ni čistača Albanca.

-U sistemu primarne zdravstvene zaštite u Preševu i Bujanovcu, područjima na kojem je albansko stanovništvo u većini, zaposleno je 268 Albanaca, odnosno 47 odsto. Istovremeno, nema nijednog Albanca na čelu neke zdravstvene ustanove. U Medveđi uopšte nema Albanaca u zdravstvenom  sistemu – navodi Mustafa.

Naveo je primer i Republičkog geodetskog zavoda, u čijim ispostavama u Bujanovcu, Preševu i Medveđi radi samo jedan Albanac.

-Govorimo o opštinama u kojima su 71 odsto glasova na izborima dobili albanski politički predstavnici. Od 15 zaposlenih u katastarskim službama samo je jedan radnik iz albanske zajednice – kaže on.

Po njegovim rečima, u vatrogasno-spasilačkim jedinicama MUP-a u kojima na jugu Srbije rade 23 radnika, zaposlen je takođe samo jedan Albanac.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *