Advokat iz Bujanovca objašnjava kako i kada zastarevaju dugovanja za domaćinstva

Bujanovac, 10. februar 2022. – Sve obaveze koje dospevaju na mesečnom nivou, a predstavljaju trošak domaćinstva, poput računa za vodu, električnu energiju, telefon ili kablovsku, centralno grejanje, zastarevaju za godinu dana, kaže za naš portal Miloš Arsić, advokat iz Bujanovca.

Kada koji dug zastareva i kada se zastareli dugovi ne moraju platiti,  iako javno-komunalna preduzeća koja ispostavljaju račune to dobro znaju, ali i mimo toga tuže građane i za zastarele dugove po principu “ako prođe-prođe”, pitanja su koja nam je pojasnio advokat Arsić.

– Za sva zastarela potraživanja je jedno pravilo – ako se plati makar i jedan dinar smatraće se da je došlo do prekida zastarelosti i da je dužnik priznao ceo dug koji će morati da plati – kaže advokat.

Bujanovačke su ranije pisale da će JP „Komunalac“ u februaru tužiti građane koji za komunalije duguju više od 10.000 dinara.

Advokat Arsić da se prema Zakonu o obligacionim odnosima, priznanje duga može učiniti i na posredan način, kao što su davanje otplate, plaćanje kamate, davanje obezbeđenja.

– Ako poverilac, na primer naše komunalno preduzeće 1. marta 2022. godine pusti predlog za izvršenje za dug po računu za komunalne usluge za januar 2021. godine, to je zastarelo jer je prošlo godinu dana, rekao je Arsić.

Dodaje da ako dužnik od izvršitelja dobije rešenje o izvršenju ovakvog duga, on treba da izjavi prigovor zastarelosti, kada dolazi do obustavljanja postupka izvršenja.

Ono što je takođe bitno, kako kaže, jeste da građani čuvaju uplatnice kako bi mogli da izvrše proveru ukoliko dobiju tužbu ili predlog za izvršenje, a najpametnije je da se obrate stručnom licu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *