Šćiprim Arifi sa ambasadorom Albanije o izborima: Sporazum iz Tirane i dalje važi

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 28. februar 2022. Zajednički nastup albanskih stranaka iz Bujanovca i Preševa na parlamentarnim izborima bila je glavna tema razgovara ambasadora Albanije u Beogradu Ilira Bočke i predsednika Alternative za promene Šćiprima Arifija, saopšteno je iz ove stranke.

Iz Alternative nastavljaju da insistiraju na sprovođenju sporazuma iz Tirane, postignutog 2020. godine, što zapravo znači da ne odustaju od zahteva da njihov predstavnik bude prvi na jedinstvenoj izbornoj listi.

„Poseta ambasadora Bočke pokazuje da sporazum iz Tirane i dalje važi kao što smo se svi složili, kao i da posvećenost Albanije ovom važnom procesu za Dolinu ne izostaje“, saopštili su iz Alternative posle sastanka u sedištu stranke.

Albanske stranke još uvek nisu postigle sporazum o zajedničkom učešću na izborima 3. aprila zbog sukoba između Alternative i Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija oko prvog mesta na listi.

Kako su Bujanovačke već pisale, stranka Šćiprima Arifija traži prvo mesto na listi pozivaći se na sporazum postignut pre izbora 2020. godine po kojem, kako kažu, prvi kandidat za narodnog poslanika dolazi iz stranke sa najviše odbornika u skupštinama Bujanovca, Preševa i Medveđe.

To je u ovom trenutku Alternativa koja ima 19 odbornika, dok PDD ima ukupno 17.

Iz PDD su u više navrata pozivali na ujedinjenje, ali insistiraju da njihov lider Šaip Kamberi bude prvi na listi, kao i na prošlim izborima.

U poslednjem saopštenju je naglašeno da se zajednička lista mora što pre utvrditi kako bi se ispoštovali rokovi za potvrđivanje od strane Republičke izborne komisije (RIK).

Za dogovor oko jedinstvenog nastupa, formiranje liste i sakupljanje potpisa albanske stranke imaju još dvadeset dana, s obzirom da rok za podnošenje liste RIK-u ističe 19. marta.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *