Na Kosovu sve više falsifikovanog novca

Bujanovac, 30. mart 2022. – Na Kosovu raste broj slučajeva falsifikovanja novca u poređenju sa prethodnim godinama, a najčešće se falsifikuje novčanica od 100 evra i kovanica od dva, rekao je Miljazim Tahirukaj, direktor odeljenja Agencije za traseologiju u Prištini.

Kako prenosi RTS, slučajevi falsifikovanih novčanica prijavljeni su sa raznih mesta na Kosovu i Metohiji, a u prvim mesecima ove godine beleži se porast broja falsifikata u odnosu na prva tri meseca prošle godine.

– Prošle godine smo imali preko 5.000 falsifikovanih kovanica od dva evra, dok u ovoj godini imamo oko hiljadu. Čak i u novčanicama od 100 evra imamo povećan broj falsifikata u odnosu na prošlu godinu, rekao je Tahirukaj medijima na albanskom.

Pre nekoliko godina policija je na granici sa Albanijom otkrila dva miliona evra lažnih novčanica u apoenima od 50, 100, 200 i 500 evra i bila je to najveća zaplena lažnih novčanica unazad dve decenije.

U platnom prometu na Kosovu i Metohiji u zvaničnoj upotrebi je evro, a godišnji budžet Vlade u Prištini je oko dve i po milijarde.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *