Koalicija Albanaca podnela žalbu Upravnom sudu zbog dva izborna mesta

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 19. april 2022. Iz Izbornog štaba Koalicije Albanaca doline poručili su da su podneli žalbe Upravnom sudu zbog, kako kažu, skandaloznih odluka Opštinske (OIK) i Republičke izborne komisije (RIK) koje su odbile zahteve koalicije za poništavanje izbora i ponavljanje glasanja na dva biračka mesta u opštini Bujanovac.

“Nakon skandalozne odluke OIK Bujanovac, u kojoj su predstavnici srpskih izbornih lista većinom glasova odbacili naše opravdane i dokazima potkrepljene zahteve i još skandaloznije odluke RIK, koja je odlučila da ne sprovodi zakone, već političke naloge, red je na Upravni sud da ispravi ove drastične nepravilnosti”, kažu u albanskoj koaliciji.

Lista koju predvodi Šaip Kamberi ostala je bez poslaničkog mandata zbog 300 – 500 glasova koje su očekivali da dobiju na ponovljenim izborima parlamentarnim izborima u Zarbincu i jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu, međutim, najpre je OIK odbila zahteve, a potom i RIK.

“Upravni sud je poslednja instanca u ovom izbornom procesu, pa će  odluke ovog suda morati da budu zasnovane na Zakonu i očekujemo  usvajanje utemeljenih zahteva Koalicije Albanaca doline”, navodi se u saopštenju.

Kako ocenjuju, svaka druga odluka bi još jednom dokazala beskrupulozan uticaj politike na pravosuđe i evidentno zarobljavanje pomenutih institucija.

Bujanovačke su već pisale da iz koalicije tvrde da je biračko mesto broj 13 u Zarbincu zatvoreno pre 20 časova, dok ispravnost glasačke kutije na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu nije utvrđena u skladu sa zakonom, odnosno u prisustvu prvog birača.

Sud ima rok od 72 sata da donese odluku.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *