Bujanovac 0 bodova! Opština na dnu u Srbiji po transparentnosti u radu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 25. maj 2022. Opština Bujanovac je i dalje među najnetransparentnijim lokalnim samoupravama u Srbiji, pokazuje najnoviji LTI izveštaj organizacije Tranparentnost Srbija.

Bujanovac je u ovom istraživanju ocenjen NULOM (0) u većini od 95 indikatora (pitanja) koji se tiču javnosti u radu, i tako sa opštinom Knić i 28 indeksnih poena podelio 140. mesto na listi od 145 gradova i opština u zemlji. Poslednje na ovoj listi je Preševo sa samo 9 poena od maksimalnih 100.

Po transparentnosti u trošenju novca iz budžeta, donošenju odluka, korišćenju opštinske imovine i raspodeli novca na konkursima,Bujanovac je napredovao svega 4 mesta za godinu dana od kako je lokalna samouprava rangirana na poslednje mesto među 145 u zemlji.

Tada je Sali Salihi, šef kabineta predsednika opštine Nagipa Arifija,  očajan rezultat pripisao “prethodnoj vlasti”, a sadašnjim koalicionim partnerima, koja je, međutim, 2017. godine imala odličan rezultat i po tranparentnosti bila na 10. mestu.

U najnovijem izveštaju Opština Bujanovac ponovo nije zaslužila nijedan bod za javnost budžeta, za transparentnost javnih preduzeća i ustanova dobila je svega 2 boda od maksimalnih 18, a za Skupštinu i Opštinsko veće 6 od maksimalnih 16.

Pomak je ostvaren u oblasti javnih nabavki (VIDI mapu).

-Netransparentnost u radu jedne opštinske  ili bilo koje druge vlasti pruža priliku za korupciju i da korupcija ostane sakrivena – rekao je ranije za Bujanovačke Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, komentarišući loše rezultate Opštine Bujanovac.

Sa nalazima Transparentnosti Srbija poklapa se i rezultat ankete našeg portala koji pokazuje da ogromna većina građana  (93 odsto) smatra da lokalna samouprava u Bujanovcu nije transparentna.

Posebno u oblasti budžeta i investicija, odnosno načinu na koji troši javni novac.

Opština Preševo je u najnovijem izveštaju ubedljivo na poslednjem mestu sa samo 9 LTI poena, a najotvorenija lokalna samouprava u Pčinjskom okrugu je Vranje na devetom mestu.

Najtransparentnije lokalne samouprave u 2022. godini su Novi Pazar, Sombor i Sokobanja.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *