Mladi Bujanovčani ne znaju čime se bavi Koordinaciono telo: Deli stipendije

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 8. jun 2022. – (foto arhiva KT) – Više od 60 odsto mladih iz Bujanovca, Preševa i Medveđe nije znalo da odgovori na pitanje čime se bavi Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za ove tri opštine, dok je 24 odsto mladih reklo da ovaj organ deli stipendije za srednjoškolce i studente, pokazalo je istraživanje Odbora za ljudska prava u Bujanovcu.

Podjednak broj Srba, Albanaca i Roma nisu imali ni osnovne informacije o radu Koordinacionog tela.

Prilikom ocenjivanja rada ovog Vladinog organa, 18 odsto anketiranih je reklo da je delimično upoznato sa radom tela, dok je 14 procenata mladih znalo polje delovanja i nadležnosti ovog organa.

Na pitanje „Čime se bavi ovaj organ Vlade Republike Srbije?“ čak 68 odsto mladih nije znalo da odgovori, a njih 24 odsto je identifikovalo ovo telo kao organ koji „deli stipendije za srednjoškolce i studente“.

Deo istraživanja obuhvatio je i pitanja vezana za položaj mladih u ovim opštinama.

Rezultati pokazuju da za svoj loš položaj mladi iz sve tri etničke grupe krive republičku vlast (54%) i lokalnu samoupravu (39%), dok 7 odsto mladih za to okrivljuje međunarodnu zajednicu.

Većina mladih Albanaca (72%) kao glavnog krivca ocenjuje republičku vlast, dok mladi iz srpske nacionalne zajednice u Bujanovcu (69%) i Preševu (36%) smatraju da je lokalna vlast najodgovornija za njihov loš položaj. 

                                                                                                                                                                                         

U istraživanju Odbora, učestvovalo je 504 mladih ispitanika, starosti od 15 do 30 godina iz srpske, albanske i romske nacionalne zajednice.

Istraživanje je vršeno u okviru projekta “Preševska dolina kroz prizmu dijaloga između Srbije i Kosova”, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.

Podsetimo, Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa formirano je krajem 2000. godine, kao administrativno- izvršni organ koji koordinira aktvnosti države, nadležnih državnih organa i javnih službi, organa lokalne samouprave i građana ovih triju opština.

Četiri osnovna prioriteta ovog tela su obrazovanje, socijalna pitanja, ekonomski razvoj i jačanje kapaciteta civilnog društva.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *