Trnovac se sprema za četvrte izbore, u utorak poznat sastav biračkog odbora

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 20. jun 2022. Ko će sprovoditi i kontrolisati četvrto glasanje za narodne poslanike zakazano za 23. jun u Velikom Trnovcu biće poznato u utorak posle 12 časova, kada ističe rok poslaničkim grupama i izbornim listama za predlaganje članove Biračkog odbora (BO).

Postupak imenovanja članova (BO)  za treće ponavljanje izbora na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu, kako kaže predsednik bujanovačke Opštinske izborne komisije (OIK) Fejzi Bećiri,  ne razlikuje se u odnosu na pređašnje.

Naglasio je još jednom da oni koji su već bili članovi prethodnih odbora ne mogu ponovo biti imenovani.

Republička izborna komisija (RIK) poništila je izbore u Velikom Trnovcu održane 27. maja posle presude Upravnog suda koji je usvojio žalbu Koalicije Albanaca doline i četvrto glasanje od 3. aprila zakazala za 23. jun.

Stalni sastav biračkog odbora čine predsednik, njegov zamenik, dva člana i njihovi zamenici, koji se imenuju na predlog poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, srazmerno broju narodnih poslanika.

Na izborima 27. maja predsednik BO bio je Milovan Aleksić, funkcioner lokalnog SNS, njegovog zamenika je predložila SDPS, a u stalnom sastavu odbora bio je i Trnovčanin Rahim Salihi, najbliži saradnik Šaipa Kamberija, kao član odbora ispred poslaničke grupe Ujednjina dolina – SDA Sandžaka.

Ispred liste Ujedinjeni za pobedu Srbije u BO su bila dvojica Albanaca.

Prošireni sastav čine jedan član i jedan zamenik člana koje predlažu podnosioci izbornih lista za parlamentarne izbore.

Socijalistička partija Srbije (SPS) kojoj od rezultata u Trnovcu zavisi jedan poslanički mandat, tako što gubi poslanika ako Koalicija Albanaca doline pređe “census” od 610 glasova, 27. maja je za „čuvare kutije“ delegirala svoje članove iz Beograda.

Na tim izborima albanska koalicija dobila je 12 glasova manje od neophodnih 610 za ulazak u Skupštinu predvodnika liste Šaipa Kamberija, ali su izbori po četvrti put poništeni.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *