Veliki Trnovac: Anđeli i đavoli izbornog mesta broj 6

Bujanovac, 27. jun 2022. Povodom novog ponavljanja izbora u Velikom Trnovcu zakazanom za 30. jun, predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimtrijević kaže da je imenovanjem novog biračkog odbora RIK uradila sve što je u njenoj moći i da se nada da će ovoga puta članovi „imati i više sreće, znanja i veštine“ da te izbore dovedu do kraja.

Po njegovim rečima, situacija na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu kod Bujanovca, prvi put se dešava u parlamentarnom životu Srbije, prenosi Danas.

U Velikom Trnovcu u četvrtak će po četvrti put biti ponovljeno glasanje na parlamentarnim izborima koji su održani 3. aprila.

Na pitanje novinara šta će se desiti ako se ponovi situacija da deo članova biračkog odbora ne dozvoli ostalima uvid u birački spisak, Dimitrijević je odgovorio je da je RIK „učinio sve što može“.

-Ono što je u nadležnosti biračkog odbora je dogovor o podeli rada na biračkom mestu. Ako nema dogovora o podeli rada, glasanje ne može da se održi, ali to sa sobom povlači određene konsekvence. Svako zadržavanje ili uništavanje izbornog materijala povlači sa sobom i krivičnu odgovornost –  upozorio je Dimitrijević odgovarajući na pitanja novinara pauzi skupa „Demokratija: Minimalni konsenzus“

Ocenio je da su na tom konkretnom biračkom mestu „izgleda malo suprotstavljene“ zaintresovane strane po pitanju mandata.

-Nadam se da će u čevrtak svi shvatiti značaj završetka tog (izbornog) procesa, formiranja parlamenta i potom izvršne vlasti –  rekao je Dimitrijević.

U Velikom Trnovcu se od 3. aprila glasalo četiri puta zbog različitih nepravilnosti, među kojima je, kako je rekao član RIK i funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Veljko Odalović, zabeleženo i da je „neko iz biračkog odbora“ dva puta upisao da je glasao čovek koji je preminuo i sahranjen 2006. godine.

-Nadamo se da ćemo u četvrtak uspeti da završimo to glasanje – tamo imamo problem koji je pokušaj da se po svaku cenu, bez poštovanja procedura i pravila, osvoji mandate – ocenio je Odalović u pauzi skupa.

Naglasio je da je nedopustivo da budemo „taoci jednog glasanja“ i da se ne poštuje ono što se poštovalo svuda.

-Elementarna stvar je da se identifikuje birač i da mu se omogući biračko pravo, bez obzira da li je on ‘anđeo ili đavo’ –  rekao je Odalović.

Na opasku novinara da od rezultata glasanja u Velikom Trnovcu zavisi da li će SPS imati mandat više u republičkom parlamentu, odgovorio je da je „sticaj okolnosti“ da se poslednji mandat „lomi“ između SPS i liste Koalicija Albanaca – Ujedinjena dolina.

-Nije suština u insistiranju SPS da po svaku cenu dobije mandat, već je insistranje na zakonitoj proceduri i tome da je potrebno 609 glasova toj listi za osvajanje mandata. Niko neće nijednog birača niti sme niti hoće da vrati – a da li imaju 609 birača tu, to je pitanje za njih. Zašto bi upisivali mrtvog čoveka da je glasao za njih ako imaju 609 glasova? – upitao je Odalović.

Svakome ko osvoji mandat poželeo je sreću, ali isključivo po zakonu.

-Ne može da se dovede 300 ljudi koji nemaju lične karte, da pokušaju da glasaju nekoliko puta –  rekao je Odalović.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *