Od kosovske vlade još nema obećanih 2 miliona evra, a kad će ne zna se

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 11. jul 2022. Na 2 miliona evra, koje je kosovska vlada izdvojila ovogodišnjim budžetom za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa, još  uvek se čeka. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa nije mogao da precizira kada će sredstva biti prebačena.

Kako je rekao Bujanovačkim, još uvek se razgovara o modalitetu odabira projekta.

-Konsultacije o strateškom i programskom pristupu, odnosno modalitetu za odabir i podršku projektima prema prioritetima sada su pri kraju. Međutim, neki projekti koji su se smatrali hitnim već su podržani – naveo je Mustafa u pisanom odgovoru našem portalu.

Prema njegovim rečima, kosovska vlada će formirati komisiju koja će odrediti modele za podršku projektima.

Dodao je da je kosovska vlada obavestila NSA da u zavisnosti od projekata može udvostručiti budžetsku liniju za podršku građanima Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Na drugoj strani, predsednik opštine Preševo Šćirpim Arifi nije optimista po pitanju transfera na račune opština i početka realizacije projekata.

-Trenutna situacija, osim što je zabrinjavajuća, otežava i realizaciju projekata vrednih 2 miliona evra za preostalih pet meseci u godini. Zbog kašnjenja u transferu sredstava biće teško realizovati projekte u ovoj godini pa će prinudno sve morati da se odloži za sledeću, što deprimira građane – naveo je Arifi.

U Preševu očekuju 950.000 evra za izgradnju gradskog parka (340.000 evra), renoviranje škole u selu Oraovica (340.000) i sistem vodosnabdevanja u selu Norča (270.000).

Na šta će Bujanovac utrošiti svoj deo novca iz Prištine šef kabineta predsednika opštine Sali Salihi nije odgovorio do objave teksta.

Početkom godine je šef bujanovačkog odbora Alternative za promene Arber Pajaziti optužio predsednika opštine Nagipa Arifija i šefa Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmija Mustafu da se „otimaju za 2 miliona evra“ pomoći koje je kosovska vlada spremila za Bujanovac.

Da je vlada u Prištini u budžetu za 2022. godinu predvidela 2 miliona evra pomoći za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa, obelodanjeno je još krajem oktobra prošle godine.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *