Poskupljuje hleb „Sava“ od 9. avgusta

Bujanovac, 5. avgust 2022. Od 9. avgusta, cena hleba „Sava“ biće povećana sa 49 na 53,5 dinara određeno je novom uredbom Vlade Srbije kojom se, po prvi put, ograničava i marža na sve druge vrste hleba.

Na jučerašnjoj usvojena je Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500.

Hleb „Sava“, inače, nije u ponudi većine bujanovačkih pekara, ali se po nižim cenama (50-60 dinara) nude proizvodi manje gramaže od brašna TIP 500.

Nova Uredba, kako je navelo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija,  doneta je u cilju dalje zaštite životnog standarda stanovništva Srbije, imajući u vidu da tržište još uvek nije stabilizovano, navodi se u saopštenju.

Hleb u Bujanovcu poskupeo za 10 dinara

„Uredbom se uređuje obavezna proizvodnja i promet hleba, maksimalna visina marži, remitenda i rokovi plaćanja privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom hleba.

Novom Uredbom ograničena je maloprodajna cena hleba od brašna T-500, na 53,50 dinara, dok je maksimalna proizvođačka cena ograničena na 45,88 dinara.

Takođe, Uredbom je ograničena i najviša ukupna stopa marže, obračunata na neto fakturnu cenu za sve ostale vrste hleba, umanjenu za rabate i popuste, a iznosi maksimalno 40 odsto“, navelo je ministarstvo.

Vlada Srbije je, u saopštenju, pojasnila da je Uredbom po prvi put ograničena marža na sve ostale vrste hleba.

„S obzirom na to da je u prethodnom periodu došlo do velikog rasta cena namirnice ključnih za ishranu stanovništva, Imajući u vidu da je marža šest odsto, a da se hleb uglavnom isporučuje direktno u trgovini na malo, tako da je to i ukupna marža trgovca na malo, zaključeno je da se povećanje cene neće odraziti na njihovo poslovanje. Takođe, procenjeno je da povećanje cena neće značajno uticati ni na standard potrošača“, navela je Vlada Srbije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *