Nagip Arifi: Kosovo i Albanija nezainteresovani za nas u Srbiji

Bujanovac, 9. avgust 2022. Albanci na jugu Srbije ne mogu da budu zadovoljni angažovanjem Kosova i Albanije na poboljšanju njihovog  položaja, kaže predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi. On ističe da Kosovo treba da primenjuje reciprocitet u odnosima sa Srbijom.

-Nismo zadovoljni angažovanošću naše dve države. Kosovo  je i povuklo neke poteze da poboljša položaj Albanaca u Dolini, tako što je odobrilo budžet od 2 miliona evra za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa, ali je do sada to ostalo samo na papiru. S druge strane, Albanija je skoro nezainteresovana – rekao je Arifi u intervjuu za prištinski Bota Sot.

Od kosovske vlade još nema obećanih 2 miliona evra, a kad će ne zna se

Dodao je da Albanci očekuju da Kosovo koristi princip reciprociteta u odnosima sa Srbijom, a smatra da  Albanija ima veće mogućnosti da  pomogne, posebno imajući u vidu, kako je rekao, dobre odnose  premijera Edija Rame i predsednika Aleksandra Vučića.

Po rečima Arifija, Albanci ne mogu da budu zadovoljni ni odnosom Vlade Srbije prema njima, posebno na ekonomskom planu.

-Vlast u Beogradu ne ulaže u velike projekte koji utiču na ekonomski razvoj i rast zaposlenosti. Gotovo je nezainteresovana za razvoj ovog dela, pa sve strateške investicije završavaju u Vranju, gradu udaljenom 15 kilometara od Bujanovca. U Vranju se zaustavljaju potencijalni investitori koji bi uticali na dobrobit naših građana – kaže predsednik bujanovačke opštine.

Arifi nije isključio mogućnost da u Preševu, Bujanovcu i Medveđi dođe do provokacija.

-Očekujem da pritisak na predsednika Vučića oko uvođenja sankcija Rusiji i rešavanja problema sa Kosovom  dovede do toga da  Srbija krene da provocira određene situacije. Pokušaće sa provokacijama preko Srba na severu Kosova, a ako ne uspe sa njima, mogu početi provokacije i u Preševskoj dolini – rekao je on.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, Arifi je naglasio da Albanija treba da ignoriše svaki proces koji nanosi štetu Kosovu.

-Otvoreni Balkan je počeo vrlo netranspanparentno i zbog toga je izazvao sumnje. Ako bi ostao samo na ekonomskom nivou, bili dobro. Međutim, Srbija ne priznaje i mislim da osim sa ekonomskog aspekta, Srbija ovde želi i da se politički okoristi na račun Kosova. Dakle, Albanija treba da ignoriše svaku inicijativu koja nanosi štetu državi Kosovo – kaže Arifi.

Ocenio je da rešenje problema Srbija – Kosovo nije ni blizu, ali da se nada da će od dijaloga koji se vodi između Beograda i Prištine benefite osetiti građani, apostrofirajući slobodu kretanja ljudi i roba, olakšice u obrazovanju i ekonomskom razvoju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *