Čović: U Briselu se stalno isto priča, a sporazumi se ne sprovode

Bujanovac, 18. avgust 2022. (foto screenshot RTS) – Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije i šef Koordinacionog tela za jug Srbije Nebojša Čović od nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu očekuje smanjivanje tenzija koje je izazvao kosovski premijer Albin Kurti odlukom o registarskim oznakama.

Čović je, međutim, rekao za RTS da ne vidi rešenje u Briselu, jer se, kako kaže, stalno isto priča, a sporazumi se ne sprovode.

Nakon više od godinu dana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, odnosno sastanak Aleksandra Vučića i Albina Kurtija, biće održan danas u Briselu.

Vučić i Kurti sutra u Briselu o smanjivanju tenzija

 

„Stalno se isto priča, potpisuju se sporazumi koji se ne sprovode, oni prave sporazume koje ne sprovode da bi kupovali vreme. Svaki drugi dan imate incident, za koji kažu da nije etnički motivisan – svi su usmereni ka dodatnom etničkom čišćenju srpske nacionalne zajednice sa prostora KiM” rekao je Čović.

On je kritikovao stav ambasadora zemalja Kvinte da je ovo realno stanje na KiM, pitajući “u kom to dokumentu piše, gde piše da Srbiji treba oduzeti deo teritorije”

„Čujemo njihove zvaničnike – uzajamno priznanje, na svaku izgovorenu reč uzajamno priznanje mora da ide diplomatska nota i demarš. Čujemo pojedine ambasadore da izaberemo ovu ili onu stranu, da Srbija izabere ovaj ili onaj put, to su upozerenja pred igru ili pred odluku da možda ne postanete persona non grata“, rekao je Čović.

Čujemo relativizaciju priče oko ZSO, kaže on.

“Kristofer Hil kaže da u Evropi postoji model ZSO. Ovo je okupirana teritorija, ono što je potpisano u Briselskom sporazumu treba da bude primenjeno, to ne znači uzajamno priznanje, kompromisno rešenje ne predstavlja uzajamno priznanje“, kaže Čović.

„Juče i prekjuče su zvaničnici američke ambasade iz bezbednosnih struktura u Prištini obrađivali sever Kosova i Metohije, razgovarali sa kosovskom policijom“, dodao je Čović.

Čović navodi da kada izgubite poverenje u nekoga, čemu sporazumi, „poverenje gubite kada vas neko neprekidno obmanjuje, srspka nacionalna zajednica curi, vrše se etničko čišćenje“.

Ne vidi rešenje u Briselu. „Treba da učimo na našem iskustvu i u okviru međunarodne strukture. Sporazumi su strategija za kupovanje vremena“, kaže Čović.

Čović kaže da je ceo pristup sa rečenicom „Molimo obe strane da se uzdrže“ i dodaje da bi trebalo da se definiše koja to strana provocira.

„Očekujem da se napravi pomeranje i smanjivanje tenzija koje su izazvane provokativnom akcijom Kurtija, vezanom za registarske tablice“, rekao je Čović.

 

„Jeste to potpisano 2011. godine, jeste to greška, to je izvor tenzija, taj ceo njegov pristup u smislu reciprociteta – takođe smatraju da su država, oni su cirkus varijanta, ono što govori je pokušaj da se nama otme 17 odsto teritorije kako bi se napravila kompaktna Velika Albanija“, naveo je Čović.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *