fbpx

Ministarstvo: Štednja je preporuka, ne obaveza – nema kazni

Bujanovac, 23. septembar 2022. Preporuke za smanjenje potrošnje energije nisu obaveza, već predlog i apel, donete sa ciljem kako bi se davalo manje novca za uvoz struje tokom zime, kaže državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

Ona je naglasila da nema nikakvih planova restrikcija, neće biti odlaganja početka grejne sezone, a država će obezbediti dovoljno energije i energenata i za privredu i za domaćinstva.

Bujanovačke su ranije prenele izjavu ministarke Zorane Mihajlović da se preporuke za štednju električne i toplotne energije ne odnose na škole, vrtiće i bolnice.

Ministarka: Štednja se ne odnosi na škole, vrtiće i bolnice

„Ministarstvo je dalo preporuke, koje su baš to – preporuke. Ništa od toga nije obavezujuće, nema sankcija ako se ne poštuju. To je predlog Ministarstva i apelovali smo i na državnu upravu, javna preduzeća, lokalne samouprave da naprave svoj plan smanjenja potrošnje. Naravno da su izuzete predškolske ustanove, vrtići, škole, bolnice, domovi za stara lica i sve druge ustanove u okviru obrazovne i naučnoistraživačke delatnosti, kao i ustanove zdravstvene i socijalne zaštite. Preporuke za domaćinstva takođe neće uticati ni na čiji komfor, niti će smanjiti kvalitet života. To su svakodnevne stvari koje mogu da doprinesu smanjenju potrošnje, a dodatno smo se opredelili za finansijsku stimulaciju umesto kažnjavanja, pa će tako domaćinstva čiji računi budu niži u odnosu na isti mesec prethodne godine dobiti dodatni popust”, rekla je Atanacković za Evronjuz.

Po njenim rečima, nijednog trenutka nije bilo govora o odlaganju grejne sezone, niti o restrikcijama.

“Ukoliko uštedimo 15 odsto svakog meseca, na godišnjem nivou to znači da ćemo anulirati uvoz. Niko ne priča o smrzavanju, restrikcijama, odlaganju grejne sezone, već da probamo da promenimo svoje navike i odnos prema električnoj energiji. To su mali koraci koji doprinose smanjenju potrošnje, a ne utiču na bezbednost ili komfor”, rekla je ona.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.