U Preševu 50.000 popisanih, više nego u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 23. oktobar 2022. Broj popisanih građana u opštini Preševo premašio je 50.000 devet dana pre kraja popisa stanovništva u Srbiji. Podatak o broju popisanih objavio je u subotu Hevzi Ramadani iz Opštinske uprave.

Po zvaničnim podacima lokalne popisne komisije, zaključno sa 20. oktobrom, u opštini Bujanovac popisano je 42.957 građana.

Broj popisanih u obe opštine uveliko je premašio procenu međunarodnih eksperata iz 2015. godine, po kojoj je opština Bujanovac 2011. godine imala 38.300 stanovnika, a opština Preševo 29.600.

Stručna procena je rađena zato što su Albanci bojkotovali popis 2011. godine.

Velika razlika između brojki iz pomenute procene i popisa koji je u toku donekle je očekivana, s obzirom da se sada popisuju i takozvani nerezidenti, odnosno građani koji su u inostranstvu.

Albanski političari iz Bujanovca i Preševa pre, ali i za vreme popisa, konstantno pozivaju svoje sunarodnike da učestvuju u procesu, zahtevajući masovan odziv.

Najnoviji poziv uputio je narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi koji je apelovao na Albance u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, da se masovno odazovu popisu stanovništva, kako bi „pokazali da su većina“.

„Ohrabrujem građane i popisivače da nastave sa popisom. Da se popišu svi do poslednjeg građanina Albanca. Da pokažemo koliko nas ima i da dokažemo da smo većina“, poručio je, između ostalog, Kamberi.

Popis se završava 31. oktobra.

 

 




One thought on “U Preševu 50.000 popisanih, više nego u Bujanovcu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *