Političari pozivaju Albance: Svi na popis

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 29. septembar 2022.  Politički lideri Albanaca u Bujanovcu nastavljaju da pozivaju svoje sunarodnike da učestvuju u popisu stanovništva koji počinje 1. oktobra. „Neka se popišu i oni koji su tu i oni van zemlje“, poručuju oni.

Svojevrsna kampanja za „masovno učešće“ Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi u popisu uveliko traje, a pozive su sada uputili zamenik predsednika opštine Bujanovac i lider Pokreta za demokratski progres (PDP) Šćiprim Musliju, kao i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa.

Za Muslijua, predstojeći popis je istorijska prekretnica.

-Dve decenije su Albanci u Dolini diskriminisani po pitanju nacionalnih prava, a sada je vreme za istorijsku prekretnicu za naše postojanje na našoj zemlji. Popišite se! – poručuje Musliju.

Istu poruku šalje i Mustafa i naglašava da treba da se popiše svaki pripadnik albanske zajednice, pa i oni u inostranstvu.

-Odgovorimo pozitivno popisivačima. Neka se popiše svako – i oni koji su tu i oni van zemlje – apeluje Mustafa.

Ranije su poziv uputili i predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi i narodni poslanik Šaip Kamberi.

Arifi i Kamberi pozivaju Albance na popis

Masovni odziv Albanaca priželjkuje i gradonačelnik Gnjilana Alban Hiseni.

Albanci su doneli odluku da, za razliku od bojkota popisa 2011. godine, sada učestvuju u popisu zato što su se uslovi popisa znatno poboljšali, kako je ranije saopšteno.

Značajan doprinos u donošenju takve odluke dao je OEBS, o čemu su Bujanovačke pisale.

Na popis stanovništva bez ličnih dokumenata

-Za popis neće biti potrebna dokumenta. Tako da će neko moći da kaže: Moj sin Špetim trenutno ne živi ovde, već u Nemačkoj. Pa će Špetim biti registrovan kao stanovnik Bujanovca ili bilo kog drugog mesta, ali nije rezident – rekao je šef OEBS-a u Srbiji Jan Bratu, posle sastanka sa Arifijem na temu popisa.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *