Kurti protiv zahteva Amerike: Nema pomeranja roka za prelazak na kosovske tablice

Bujanovac, 25. oktobar 2022. Neće biti pomeranja roka za preregistraciju vozila na kosovske tablice, poručio je u utorak kosovski premijer Albin Kurti.

-Jednom smo već pomerali rok. Umesto 30. septembra, kao poslednji datum određen je 31. oktobar do kada će svi građani Kosova koji imaju vozila sa zastarelim tablicama moći da ih zamene za legalne registarske oznake. Ogromna većina Srba na Kosovu već je promenila registarske tablice – rekao je Kurti, prenosi Koha.

Specijalni američki izaslanik  za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar prošle nedelje je tokom posete Kosovu zatražio da se rok za preregistraciju pomeri za 10 meseci, a isti zahtev je uputila i Evropska Unija.

Amerika traži da se odloži zamena srpskih tablica na Kosovu

Kurti je dodao da se kampanja nastavlja  kako bi se uticalo na građane da preuzmu tablice RKS, a uklone druge, koje su, kako kaže, nelegalne.

Prema njegovim rečima, ove mere nisu protiv Srba, već za Srbe.

Kaže da Srbi ne mogu da budu ravnopravni građani na Kosovu ako imaju različite registarske tablice.

-I kada nam partneri daju sugestije, mi ih shvatamo ozbiljno i tretiramo ih sa pažnjom. Stalno sam u kontaktu sa svojim ministrom unutrašnjih poslova i direktorom policije. Sarađujemo sa komandantom KFOR-a, američkim ambasadorom i Stejt departmentom. Kosovske lične karte ima 135.000 srpskih građana, tako da se ni u ovom slučaju ne radi o celoj zajednici, već o manjini koja treba da promeni registarske tablice – rekao je on.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *