„Brankovci“ sa vršnjacima iz Turske i Bugarske: Umetnost je svuda (foto)

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 31. oktobar 2022. – Učenici i nastavnici Osnovne škole “Branko Radičević” protekle dve nedelje bili su domaćini radionica virtuelne mobilnosti pod nazivom “Art is everywhere” (Umetnost je svuda) u okviru drugog Erazmus+ projekta “STEAM-Powered education“.

Razvijajući omladinski aktivizam u saradnji sa školama sličnog opredeljenja iz inostranstva, učenici su imali priliku da se bave umetnošću kroz prizmu matematike i fizike.

Koordinatorka projekta, nastavnica Marija Stojković, kaže za naš portal da se prvi deo radionica ticao  italijanskog matemaričara Leonarda Fibonačija, Fibonačijevog niza brojeva, zlatnog preseka i primene zlatnog preseka u umetnosti.

– Interaktivnim pristupom učenici su kombinovali umetnost i matematiku, koristeći priliku da iskažu svoju kreativnost i da stvore zanimljiva dela kao izraz svoje inspiracije – navodi Stojković.

Drugi deo mobilnosti, dodaje nastavnica, obrađivao je pojam klatna u fizici i umetnosti.

– Učenici naše škole demonstrirali su nauku koja stoji iza zakona kretanja i inercije dok prave nesvakidašnja umetnička dela – kaže ona.

Od svih radionica, prema navodima organizatora ove mobilnosti, učenicima se najviše dopala umetnost fizike, a zbog velike zainteresovanosti na radionicama je bilo više od 20 učenika.

– Za kraj mobilnosti ostavljen je kviz koji je zaokružio lepo druženje i sva znanja stečena u protekle dve nedelje.  U planu je i izložba radova nastalih iz ovih radionica – zaključila je Stojković.

Podsetimo, prvu aktivnost u okviru “STEAM-Powered education“, Brankovci su imali u gradu Nazili u Turskoj, od 19. do 23. septembra, gde su učenici dobili priliku da razvijaju stručne veštine u domenu novih tehnologija, pre svega robotike, o čemu su Bujanovačke pisale.

„Brankovci“ u Turskoj, promoteri svoje škole i svog Bujanovca (FOTO)

Virtuelna mobilnost pod nazivom “Art is everywhere” realizovana je sa partnerima iz Bugarske i Turske putem Zoom platforme.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *